Te + Én

Jóban-rosszban: mit jelent ez valójában a párkapcsolatban?

Ritkán élhetjük meg annak biztos tudatát, hogy a szerelmünk tényleg minden helyzetben mellettünk áll, és mindig számíthatunk rá. Az örök bizalmatlanoknak álljon itt néhány példa az igaz szerelemre – hátha kedvet kapnak hozzá.

Mindenki ismeri, és már darálja is az eskü szövegét: jóban-rosszban, egészségben, betegségben, míg a halál el nem választ. Na de mégis, ki gondolja ezt manapság komolyan? Tehetünk ilyen komoly ígéretet, esküt úgy, hogy fogalmunk sincs, mit hoz a holnap, és hogy azt az akadályt át fogjuk tudni ugorni, vagy sem? Tényleg képesek vagyunk elkötelezni magunkat egyetlen ember mellett, amíg az meg nem hal (vagy mi, kérdés, ki melyiket várja jobban)? Nem hagyjuk el, ha lebénul, rákos lesz, depressziós, alzheimeres? Akkor sem, ha ellenünk fordul? Hol a határ az önvédelem, az önérdek, az életvágy és a házassági eskü között? Honnan tudjuk, mikor érdemes kitartanunk, és mikor kell olyan messzire magunk mögött hagyni az illetőt, hogy soha többé ne lássuk? Kérdések, amikre csakis egyedi, saját lelkünkből, erkölcsi rendszerünkből fakadó válaszokat adhatunk, amik furcsa módon gyakran a korunkkal, biztonságigényünkkel együtt változnak.

Fotó: iStock.com/monkeybusinessimages

Fotó: iStock.com/monkeybusinessimages

Egy férj az ajtóban

Egy 17 éves lány, Mackenna Newman Twitterre kitett fényképe fakasztotta könnyekre a net népét. A kamasz lány az apját fotózta le, amint egy széken a hálószoba nyitott ajtajában ül, és rákos, kötelezően izolált feleségét szórakoztatja. A karanténba zárt, pajzsmirigyrákkal küzdő asszony saját otthonában lábadozhatott, ám a sugárkezelés miatt senki sem mehetett be hozzá. Jon azonban nem hagyta magára Marcit, hanem odahúzott az ajtóba egy asztalt meg egy széket, és szórakoztatta párját – egyébként minden vérvételre, kezelésre is elkíséri, amire csak engedik.

Emlékezz rám!

Justice és Jeremy még gyerekkorukban, 10 évesen találkoztak, s már akkor elválaszthatatlan barátok lettek. A barátságból aztán szerelem fejlődött, ami végigkísérte fiatalkorukat, míg végül ki nem tűzték az esküvő időpontját. A szertartás gyönyörű volt, férj és feleség boldogan éltek, ám néhány héttel később Justice olyan súlyos autóbalesetet szenvedett, hogy bár életét meg tudták menteni, majdnem minden emléke törlődött. Nem emlékezett a saját esküvőjére, férjére sem, aki nagy türelemmel és kedvességel igyekezett felidézni a szép pillanatokat, ezzel újra meghódítva feleségét. Egy évvel az esküvő után egy újabb menyegzőt tartottak, amit Jeremy szervezett.

Fotó: iStock.com/jacoblund

Fotó: iStock.com/jacoblund

Még a kórház sem választotta el őket

67 évnyi házasság után ugyan ki ne örülne egy kis időnek, amit a másik nélkül tölthet? A 87 éves Beatrice és 90 éves férje egyetlen percet sem akartak külön lenni egymástól, annak ellenére, hogy az asszonynál hat évvel ezelőtt csontrákot állapítottak meg. A házaspár együtt csinálta végig az összes kezelést, ám a betegséget végül nem lehetett megállítani. Beatrice azért került kórházba, hogy enyhítsenek szenvedésein, ám férje nem sokáig maradt egyedül: melkasi fertőzést kapott, és ugyanabba a kórházba került. Az intézmény alkalmazottai addig ügyeskedtek, míg Beatrice és Bert egymás mellé nem került, ahol fogják egymás kezét, de már pezsgőztek is együtt – ünnepelték a szerelmüket.