Egészség

5 dolog, amitől fáradtnak érezhetjük magunkat

Ha belegondolunk, hogy most milyen fáradtak vagyunk, akkor hány pontot adnánk rá egy tízes skálán? Ráadául minél idősebbek vagyunk, annál hamarabb elfáradunk, mind szellemileg, mind testileg. Mielőtt azonban csüggedni kezdenénk, inkább tegyünk ellen! Íme 5 dolog, amitől fáradtnak érezhetjük magunkat, vagyis ajánlatos ezekre is odafigyelni, hogy fenntartsuk a frissességünket.

A fáradtság ugyanakkor nem csak egy múló érzés, gyakran az egész létezésünkre rányomja a bélyegét, hiába alszunk, fáradtan ébredünk, egyszerűen úgy érezzük, hogy nem tudunk eleget pihenni. A (krónikus) fáradtság pedig még az egészségünkre is hatással lehet. Sokan csak legyintenek ilyenkor, hogy „ez van”, és nem tesznek semmit, amivel javíthatnának a helyzetükön. Íme néhány dolog, amire érdemes odafigyelni, mert közrejátszhat abban, hogyan érezzük magunkat.

Fotó: Pexels/ CC0 License

Fotó: Pexels/CC0 License

Tápanyag-/vitaminhiány

Mint annyi mindenben, ebben az esetben is fontos az étrend. Hiszen többek között az ételek révén kap energiát a szervezetünk, hatással van az energiaszintünkre. Például a vashiány, valamint a D- és a B12-vitamin hiánya hozzájárulhat az állandó fáradtságunkhoz.

Túl sokat ülünk

A szakemberek szerint ugyanis ha túl hosszú ideig ülünk (szinte) megszakítás nélkül, az kimerültséghez vezethet. Éppen ezért érdemes minél gyakrabban felállni, járkálni, sétálni, már ez is serkenti a vérkeringésünket, több oxigén jut a sejtjeinkhez, ami ellensúlyozhatja a fáradstágot.

Kevés vizet iszunk

Az ugye köztudott, hogy sok vizet kell innunk naponta, ennek ellenére még mindig többen vannak, akik nem isznak eleget. Pedig minél több vizet iszunk (persze az egészséges keretek között), annál frissebbnek érezhetjük magunkat.

Felborult az alvásrendünk

A testünknek, a szervezetünknek megvan a maga belső órája, vagyis jelzi, mikor kellene lefeküdnünk aludni. Ha nem hallgatunk erre a belső órára, később fekszünk, nem alszunk eleget, az könnyen fáradtságérzéshez vezethet. És természetesen az is, ha rendszertelenül alszunk, hol korán kelünk, hol később, és így tovább.

Káosz van az életünkben

Ha rendetlenség van az életünkben, szó szerint, vagy átvitt értelemben is, akkor az sok energiát vesz el tőlünk. Minél nagyobb a zavar és a káosz, annál nagyobb figyelmet igényel. Ha azonban rendet teszünk, tisztaságot teremtünk és békét magunk körül, a fáradtság is eltűnhet az életünkből.