Csillagok

Miért vagyunk bátrabbak írásban, mint szóban?

Az iskolai zaklatásnak új formája terjed az utóbbi években: cyberbullyingnak nevezik. Magyarul talán online zaklatásnak fordíthatnánk, és legalább annyira káros, mint a szóbeli formája, sőt. Pont azért, mert a kamaszok írásban sokkal bátrabban osztanak ki valakit, mint élőszóban.

Hiába kötik korhatárhoz a legtöbb közösségi oldal regisztrációját, legyünk őszinték, az a gyerek, akinek van internetkapcsolatú okostelefonja, laptopja, tablete, az fent is van ezeken az oldalakon, függetlenül az életkori határtól. Ha pedig már ott van, akkor támadható felületet nyújt. Miközben élvezi, hogy kamaszos, nagyos dolgot művel, leselkedik ismerősei után, videókat néz, nevetgél, fényképeket tölt fel, lélekben kicsit sincs felkészülve arra, mi várhat rá az interneten. Ami messziről egy hatalmas játszótérnek tűnik, arról kiderül, hogy veszélyes helyekkel tarkított furcsa világ, ahol még az ismerősök is másképp viselkednek, és egyik harapós kutyán sincs szájkosár. Amíg pedig úgy engedünk gyerekeket a net elé, hogy a lelkünk nincs felvértezve a zaklatás ellen, ha nem tudják, hogyan védekezzenek a csalók ellen, addig kiváló célpontot nyújtanak.

Fotó: iStock.com/DGLimages

Fotó: iStock.com/DGLimages

Miért támadnak egymásra?

Az iskolában még simán elmennek egymás mellett, vagy épp beszélgetnek egy jót, a kibertérben pedig ocsmány szavakkal gyalázzák egymást, vagy épp csapatostul rászállnak valakire. Kizsarolnak vagy kicsalnak egy rosszul sikerült fehérneműs fotót, gúnyolódnak a másik hozzászólásain, ízlésén, külsején, jegyein, történeteket találnak ki róla, képeket manipulálnak, visszaélnek a személyes adataival. Online zaklatni valakit nem is olyan nehéz, elég, ha az egyik gyerek elkezdi, a többi már csak rátesz egy-egy újabb lapáttal. De miért megy ez olyan egyszerűen, miért akadna a torkukon ugyanez, ha ki is kéne mondaniuk, ott állva a másikkal szemben? Mert gépelni otthon, egyedül a szobában, olykor álnéven, álprofillal, egy nem kézzel fogható „ellenségnek” könnyű. Nem kell hozzá bátorság, átgondoltság, fogalmazás, nem látják a másik elsápadó arcát, könnybe boruló szemét, nem szól rájuk egy tanár, nem támad fel a lelkiismeretük. Nincs kontroll. Nem érzik tetteik súlyát, nem értik, hogy emojikkal, félszavakkal, kommentekkel is lehet ütni.

Az UNICEF kampánya

Ezért is kell, hogy minél több fiatalhoz eljusson az UNICEF és az Ogilvy/Geometry csapatának videója, amiben valós chatlogokat olvasnak fel és játszanak el hazai ismert színészek. Szinetár Dóra, Horváth Lili, Elek Ferenc és Kerényi Miklós Máté megmutatják, mit okoz igazából a közönyösen, nevetve beírt néhány szó, mennyire sérülékennyé teszi az áldozatot, és mennyire kisszerűvé a támadót. A hatás eléréséhez elég már kimondaniuk azt, amit a többiek csak leírtak.

Fotó: iStock.com/ Highwaystarz-Photography

Fotó: iStock.com/Highwaystarz-Photography

Amerikában már büntetik

Az online zaklatás olyan mértéket öltött, hogy sok kamasz emiatt lesz öngyilkos. Mivel Amerikában és Angliában több olyan eset is történt, hogy a halálosan megszégyenített vagy megfenyegetett diák tényleg véget is vetett az életének, törvényileg szabályozzák a zaklatást, és ítéltek már letöltendő börtönbüntetésre tinédzsert. A cyberbullying hazai büntetése még nem elterjedt, időnként fordul csak elő, hogy ha az áldozat elmentette az őt becsmérlő anyagokat, és szólt is egy felelős felnőttnek róla, aki elment a rendőrségre. Ebben az esetben zaklatás, becsületsértés vagy rágalmazás miatt indulhat eljárás, aminek a vége akár közmunka, pénzbüntetés vagy felfüggesztett börtön is lehet.

Mit tehetünk szülőként?

Az internetes zaklatást komolyan kell vennünk. Sajnos nem működik az a módszer, hogy elvesszük a gyerek telefonját, vagy kiküldjük a friss levegőre: a gonosz beszólások vele maradnak. Beszéljünk sokat arról, bántanak-e valakit az osztályban, ha igen, hogyan, kik és miért. Legyünk tisztában a netes bántalmazás formáival, és ne rázzuk le magunkról az egészet azzal, hogy ez nem valóságos, mert „csak a neten történik”. Ha a gyermekünk áldozattá válik, vagy tudomást szerez arról, hogy valakit bántanak, és nem akarja tétlenül nézni, akkor keressük fel az Internet Hotline vagy a biztonsagosinternet.hu oldalakat, ahol szakértőknek jelenthetjük a zaklatást.