Egészség

Így regenerálja három nap böjt az immunrendszerünket

A tavaszi tisztítókúra nem csak abban segít, hogy megszabaduljunk a testünkben lerakódott mérgező anyagoktól – egy amerikai kutatás szerint teljesen megújíthatja az immunrendszerünket.

A kaliforniai kutatásban arra kérték a résztvevőket, hogy 2–4 napos ciklusokban böjtöljenek hat hónapon keresztül. Az eredmények szerint az éhezés hatására az őssejtek új fehérvérsejteket termelnek, amelyek aztán segítenek felvenni a harcot a fertőzésekkel szemben. Sőt, mindeközben a sérült, elöregedett sejtektől is megszabadul a szervezet. A kutatás arra is rávilágított, hogy a böjtölés során csökkent a szervezetben az IGF-1 növekedési hormon szintje, amely az öregedésért és bizonyos tumorok kialakulásáért is felel.

Minden böjtölési periódusban csökken a fehérvérsejtek száma, ez pedig aktiválja az immunrendszer őssejtek általi regenerációját. Amikor éhezünk, szervezetünk megpróbál energiát nyerni a saját raktáraiból – ennek egyik módja azon sejtek újrahasznosítása, amelyek károsodottak vagy már nincsen rájuk szükség. A kutatás szerint különösen a kemoterápiával kezelt vagy idősebb szervezetnek hatásos a ciklikusan beiktatott böjt, amely teljesen felfrissítheti az immunrendszert.

Fotó: Pixabay.com/CCO Public domain

Fotó: Pixabay.com/CCO Public domain

Böjtöljünk mi is?

Azért ne tegyük le azonnal a kezünkben lévő szendvicset, és ugorjunk fejest egy 3 napos koplalásba – egészségi állapotunktól és számos egyéni tényezőtől is függ, jót tesz-e nekünk a böjt. Ha azt fontolgatjuk, hogy mégis belevágnánk, előtte mindenképpen kérjük ki orvos tanácsát.