Mielőtt hozzálátunk a sült karfiol elkészítéséhez, néhány előkészületre lesz szükségünk. Vágjuk fel a karfiolt és helyezzük egy műanyag zacskóba egy nedves papírtörlővel együtt, és tartsuk a hűtőben három napig. Vagyis ezt az ebédet igencsak előre tervezzük, de megéri! Az ételt közvetlenül tálalás előtt készítsük el. A parmezánt pedig azzal a konyhai géppel daraboljuk fel, amivel a répát is szoktuk.
Fotó: Pixabay/CCO Public Domain
Hozzávalók
- 1 fej karfiol
- 1/4 bögre extra szűz olíva olaj
- 1/2 bögre zsemlemorzsa
- 1/2 bögre frissen darabolt parmezán sajt
- só, bors ízlés szerint
Elkészítés
Melegítsük elő a sütőt 180 fokra.
Vegyük elő a karfiolt a hűtőből. Vágjuk le a leveleket, távolítsuk el a növény szárát, a törzsét pedig hagyjuk érintetlenül. Éles késsel vágjuk a karfiolt vastag szeletekre. Nem baj, ha a szeletek szétesnek, ettől tűnnek majd úgy, mintha igazi hópelyhek lennének.
Tegyük a karfiolt egy tepsibe, locsoljuk meg az olívaolajjal, illetve sózzuk, borsozzuk ízlés szerint. Süssük a karfiolt körülbelül 15 percig.
Ha szükséges, locsoljuk meg újra olívaolajjal a karfiolt, és süssük tovább 10–15 percen keresztül, amíg meg nem puhul, illetve meg nem pirul. Ahogyan elkészült, azonnal vegyük ki egy lapos spatula segítségével a karfiolt a tepsiből, majd rögtön szórjuk rá a feldarabolt parmezán sajtot.
Melegen tálaljuk.