Te + Én

Randizás 30 felett: ezeket kell tudnunk, mielőtt belevágunk

Húszévesen még egyszerűbb az ismerkedés, harminc felett viszont jelentős változásokon megyünk keresztül. Mire figyeljünk, ha ennyi idősen térünk vissza a randizás világába?

Köztudott tény, hogy harminc felett a randizás sokkal bonyolultabbá válik, mint egy évtizeddel korábban. Jelentősen kevesebb egyedülállóval találkozhatunk, a negatív tapasztalatok miatt nehezebben nyílunk meg, és amennyiben gyermeket is szeretnénk vállalni, kissé sürgetve is érezzük magunkat az ismerkedésben. Ha nemrég léptünk ki egy kapcsolatból, és készen állunk a továbblépésre, érdemes néhány ténnyel tisztában lennünk, mielőtt találkozunk valakivel.

A partnerünknek lehet, hogy volt már házastársa

Harminc felett könnyen előfordulhat, hogy olyan férfivel kezdünk ismerkedni, akinek korábban volt nagyon komoly kapcsolata. Sőt, arra is nagy esély van, hogy eljegyezte korábbi párját, vagy házasságban élt, de végül elváltak egymástól. Természetes, hogy ebben a korban már az emberek megtapasztalták az együttéléssel, közös jövő tervezésével kapcsolatos élményeket, ahogy valószínűleg mi is. Ne érezzük rosszul magunkat emiatt! Hagyjuk, hogy a randipartnerünk meséljen a korábbi társairól, hiszen ebből tudjuk leszűrni, hogy valóban készen áll-e egy újabb komoly kapcsolatra.

Fotó: iStock.com/DragonImages

Fotó: iStock.com/DragonImages

Fontos, hogy tudjuk, mire vágyunk

A húszas éveink elején még nem volt annyi élettapasztalatunk, hogy tudjuk, pontosan mire vágyunk egy kapcsolatban. A különböző rossz és jó élmények mára segítettek abban, hogy meghatározzuk, mit keresünk abban a személyben, akivel összekötnénk az életünket. Mielőtt belekezdenénk az ismerkedésbe, gondoljuk át, melyek ezek a tulajdonságok. Akár azt is kipróbálhatjuk, hogy egy papírra felírjuk korábbi párjaink nevét, és melléjük összegyűjtünk öt olyan dolgot, amit szerettünk bennük, és 5 olyat, amit kevésbé. Ez alapján könnyebben meg tudjuk határozni, pontosan kit keresünk a jövőben.

Sose keseredjünk el

Sajnos az emberek nagy része többször is megtapasztalja, milyen egy rossz kapcsolatban élni. Esetleg valaki olyannal randizni, aki nem hajlandó elköteleződni, vagy megismerkedni valakivel, aki szó nélkül felszívódik a harmadik találkozót követően. Ilyen tapasztalatokkal könnyen érezhetjük úgy, hogy kissé reményvesztettek vagyunk, és automatikusan a legrosszabbat gondoljuk arról a személyről, akivel ismerkedni kezdünk. A probléma viszont az, hogy ha negatívan állunk a randizáshoz, nem sok esély van arra, hogy komolyra forduljanak a dolgok. Érdemes nyitottabbnak lennünk, és továbblépni a múltbéli sérelmeinken.

Érezzük jól magunkat

Ha betöltöttük a harmincat, gyakran azon kaphatjuk magunkat, hogy olyan dolgokon szomorkodunk, amelyek még nincsenek meg az életünkben. Még nem ismertük meg az igazit, nem vagyunk házasok, nincs gyermekünk; természetesen rendben van, hogy vágyunk már ezekre, ugyanakkor nem szabad hagynunk, hogy a folytonos aggódás kerüljön az életünk középpontjába. A következő randinkon próbáljunk meg inkább arra fókuszálni, hogy egyszerűen csak jól érezzük magunkat, bármiféle aggodalom nélkül. Egyetlen párkapcsolatnál sem kellene úgy éreznünk, hogy bizonyos elvárások nyomasztanak minket; mindegy, hogy 22 vagy 46 évesek vagyunk.

Fotó: iStock.com/Martinina

Fotó: iStock.com/Martinina

Ne vesztegessük az időnket

Ha egy randi nem sikerül túl jól, de a partnerünk mégis lelkesen keres minket, sokszor döntünk úgy, hogy adunk még egy esélyt a dolognak. És ezt a végén meg is bánjuk, mert ha már az elején nem érezzük azt a pluszt, szívünk mélyén tudjuk, hogy később sem fogjuk. Ezt pedig különösen a harmincas éveink felett kell észben tartanunk. Ne fecséreljük az időnket olyan emberre, akitől már tudjuk, hogy úgysem szeretnénk komolyabbat. Az élet túl rövid ehhez. Bizonyos szempontból még jót is teszünk azzal, ha őszinték vagyunk a másik féllel, hiszen így biztosan nem vezetjük félre egymást hosszú távon.