Te + Én

Maradjunk barátok? Nem kell, ha nem megy!

Függetlenül attól, hogy kedveljük-e egymást vagy sem, semmi okunk arra, hogy a szakítás után barátok maradjunk az exünkkel. Sokszor olyan sok időt és energiát fektetünk bele, hogy jó kapcsolat maradjon közöttünk – mert reménykedünk, mert nehezen engedjük el.

Ha valóban barátok akarunk maradni, akkor nyitottnak és „lazának” kell lennünk még akkor is, ha az meglehetősen kényelmetlen – legalábbis ezt állítja Nicole Richardson párkapcsolati tanácsadó. A szakember szerint ha vége a kapcsolatnak, a szerelemnek, a barátsággal egy másik kapcsolat kezdődik két ember között. Ezzel a helyzettel is meg kell ismerkednünk. Másképp kell kommunikálni a másikkal, például nem kérhetünk számon mindenfélét, amit látunk, hallunk, érzünk, vagy a különflée posztok alapján feltételezünk. Ha nem tudunk különbséget tenni a szerelem és a barátság között, talán jobb inkább nem erőltetni…

Fotó: Unsplash/ Korney Violin

Fotó: Unsplash/Korney Violin

Tanácsosabb hagyni, hogy a kettőnk kapcsolata magától alakuljon, ha szükséges, tartsunk szünetet, később majd kiderül, hogy találkozunk-e még egyáltalán, vagy kialakul a barátság közöttünk. Semmiképp ne erőltessük, többek között a saját lelki békénk érdekében.

Ezekre figyeljünk

Ha távol tartjuk magunkat az exünktől, és nem szorgalmazzuk, hogy barátok maradjunk, akkor megelőzhetjük a hibákat, amiket elkövetnénk a következő napokban. Ilyen hibák például a flörtölés, a féltékenység, a nyomozás, a számonkérés, az éjszakai üzenetek vagy kellemetlen telefonhívások. Ráadásul könnyebben találhatunk új párt magunknak, ha időben elengedjük és túltesszük magunkat a kapcsolatunkon, hiszen minél hamarabb átesünk a „gyászidőszakon”, annál hamarabb lehetünk nyitottak valami újra.

El kell fogadnunk, hogy a szakítás után már nem leszünk ugyanolyan részei egymás életének, mint előtte. Nem feltétlenül egymást hívjuk, ha valami fontos dolog történt velünk, elkezdünk másokkal randizni, egymás nélkül fekszünk le minden este. Hosszú és nehéz folyamat, de túléljük, ne féljünk az elengedéstől. És ha mégis úgy alakul, ne csak az új kapcsolatra, de az exszel való barátságra is nyitottak lehetünk – ha úgy ítéljük meg, hogy felkészültünk erre a szerepre.