Otthon

Hulladékmentes háztartás? Nem is olyan nehéz!

Nemrég bejárta az internetet annak a nőnek a története, akinek sikerült úgy vezetnie a háztartását, hogy az általa termelt hulladék elfért egyetlen befőttesüvegben. Ehhez persze rengeteg idő és viszonylag nagy áldozatvállalás kell – de ennél jóval kisebb erőfeszítések árán is sokat tehetünk azért, hogy csökkentsük a hulladékaink mennyiségét.

Ne vigyük haza a felesleget!

A hulladékcsökkentés első lépése, hogy ne vigyük haza a szemetet – ez pedig nem azt jelenti, hogy a blokkot és a használt papír zsebkendőket még hazafelé menet, mondjuk a park kukájában szórjuk ki a zsebünkből. Felesleg alatt elsősorban azokat a dolgokat értjük, amelyek abban a pillanatban szemétté válnak, amint átléptük a lakásunk ajtaját.

 

Tipikusan ilyen dolgok a különböző csomagolóanyagok: műanyag szatyrok, dobozok, tasakok. A hulladék mennyiségét már azzal sokat csökkenthetjük, ha ezek helyett valamilyen többször használható alternatívát találunk. A reklámszatyrok helyett válasszunk textilből készült táskát. A süteményes vagy zöldséges nejlonok helyett vásároljunk hálót – ezt sokszor magunkkal vihetjük, a pénztárosok pedig ellenőrizni tudják, hány darab árut csomagoltunk bele.

Egyszer használatos? Felejtsük el!

Az egyszer használatos dolgok, például a papír vagy műanyag poharak szintén jelentős részét teszik ki a hulladéknak, pedig nem is olyan nehéz tőlük megszabadulni. Ma már egyre több az olyan kávézó, ahol a saját thermopoharunkba is kérhetjük az italt a szokásos papír helyett. Ugyanígy bevethetjük nagyanyáink textilzsebkendőjét a papír helyett, bevállalósoknak pedig már gyártanak mosható intimbetétet és intim kelyhet is az egyszer használatos tisztasági eszközök kiváltására.

Fotó: Unsplash/Ben Neale

Fotó: Unsplash/Ben Neale

Hasznosítsuk újra!

Ha valamit muszáj hazavinnünk, válasszuk a többutas vagy újrahasznosítható megoldásokat. A kedvenc üdítőitalunkat vagy joghurtunkat ma már sok helyen üveges kiadásban is elérhetjük, de a műanyag szappanadagoló helyett is választhatunk többutas kerámiaváltozatot. Az újrahasznosítsással akár házilag is kísérletezhetünk: a maradékokból remek ajándéktárgyakat, díszeket, vagy akár egészen hasznos holmikat is készíthetünk. Az upcycling, vagyis a hulladékba kerülő dolgok „feldobása” reneszánszát éli.

A legjobb hulladék az, ami nem is keletkezik

A legjobb hulladék azonban az, amelyik egyáltalán nem is keletkezik. Hogyan lehetséges ez? Például úgy, ha nem vásároljuk meg őket, így le sem kell őket gyártani. Az egyik legegyszerűbb hulladékspórolós tipp, ha minden vásárlás előtt ellenőrizzük az otthoni készleteket, így nem vásárolunk feleslegesen élelmiszereket és fogyóeszközöket. A tartósabb fogyasztási cikkeknél a kölcsönzés, vagy az egyre divatosabb pooling (vagyis a tárgyak megosztása) is jó megoldás. Ha például csak az előkert nyírásához van szükségünk a fűnyíróra, nyugodtan vegyünk egyet közösen a szomszédokkal – így nemcsak a hulladékon, de a termék árán is rengeteget spórolhatunk.