Otthon

A gyönyörű leander titka

A leander egészen sok helyen őshonos, jellemzően a mediterrán, meleg vidékeken: a Földközi-tenger medencéjében, a Közel-Keleten, de Indiában, Kínában is előfordul.

Ha jól érzi magát, a leander akár három méter magasra is megnőhet, talán nem a teraszon, cserépben, de a vadonban feltétlenül. Már az ókorban is kedvelt dísznövény volt, és Magyarországon is hosszú ideje dédelgetett szoba- és terasznövény. Ma már nemcsak a hagyományos rózsaszín virágú leander elérhető, de elterjedt a fehér, vörös, sőt lila színben is.

Fotó: Pixabay.com/CCO Public Doain

Fotó: Pixabay.com/CCO Public Doain

Ha eljön a jó idő, és a levegő 20 fok fölött marad napközben, akkor már kitehetjük a szabadba, ott érzi jól magát igazán. Nyugodtan keressünk neki olyan helyet, ahol egész nap éri a fény, sőt a napsütés. Ha sok a nap, rengeteg gyönyörű virággal ajándékoz meg minket, azonban ha sokat esik nyáron és felhős az idő, akkor nincs mit tenni, nem lesz olyan a környezetünk, mintha egy mediterrán villában élnénk.

Amennyiben már szépen megnőtt, ültessük egy nagy dézsába, egyrészt, hogy elegendő tápanyaghoz jusson, másrészt pedig nehogy egy erősebb szél felborítsa. Legalább havonta tápoldatozzuk. Ha úgy döntünk, hogy kiültetjük tavasszal a kertbe, tápra természetesen nincs szükség, sőt, kevesebbet is kell majd öntözni, mivel így több tápanyaghoz jut, de ősszel, amikor bevisszük, ne felejtsük el megmetszeni a gyökereit. Kifejezetten vízigényes növény, persze ez függ az időjárástól, a méretétől is, de mindenképpen érdemes a tavaszi, nyári hónapokban minden nap locsolni. Ha a rendszeres locsolás után is kókadt, akkor nagyobb edényt szeretne, ideje átültetni.