Te + Én

Párkapcsolat és énkeresés

Lépten-nyomon azt halljuk, olvassuk, hogy ismerjük meg önmagunkat, találjuk meg önmagunkat, keressük meg önmagunkat, és ha megtaláltuk, akkor lehet esélyünk arra, hogy legyen egy boldog, kiegyensúlyozott párkapcsolatunk. De mi a helyzet a párkapcsolat során tanultakkal?

Ha benne vagyunk egy kapcsolatban, akkor óhatatlanul is fejlődünk, változunk, hiszen a másik által is formálódik a személyiségünk. Az önismeret egy nagyon fontos dolog, és valóban szükség van hozzá ahhoz, hogy egy jó párkapcsolatban éljünk, de azt se feledjük el, hogy pont a kapcsolataink révén tanuljuk a legtöbbet önmagunkról, hiszen ha valamikor, akkor abban a helyzetben megmutatjuk teljes valónkat, és ha tetszik, ha nem, a párunk tükörként fog rávilágítani a saját hibáinkra.

Tükröm, tükröm

Ha látjuk a hibáinkat, akkor két, sőt három lehetőségünk is van. Homokba dughatjuk a fejünket, konfliktusokat generálhatunk, vagy egyszerűen megpróbálhatunk változni. A tükör szerepe azonban sosem hálás feladat, de így lehetőséget kapunk a fejlődésre. A kérdés csak az, hogy élünk-e vele.

Fotó: Unsplash/Toa Heftiba

Fotó: Unsplash/Toa Heftiba

Formálódni jó

Egy párkapcsolat és az évek során annyi mindent megtapasztalunk a világból, hogy fontos, hogy tudjunk egymáshoz alkalmazkodni, és tudjunk a bennünk levő érzésekről, változásokról beszélni. Ha nincs mély kommunikáció a két ember közt, akkor gyakorlatilag nincs is semmi értelme a kapcsolatnak, ha csak nem annyi, hogy a Maslow-piramis első, s egyben legprimitívebb fokozatát teljesítsük.

Az MR1 Kossuth Rádió Válasz-Utak című műsorában egy középiskolás fiú a következőket nyilatkozta:

„Nekem eddig egy kapcsolatom volt. Attól a lánytól nagyon sok szeretetet és persze nagyon sok rosszat is kaptam. Mostanában sokkal jobban értékelem azt, hogyha valaki odafigyel rám, mert tőle megkaptam azt a szeretetet, ami nekem kellett. És most, hogy ez nincs, mindenkit sokkal jobban megbecsülök, és sokkal jobban oda tudok figyelni másokra, mint akár a kapcsolat alatt vagy akár előtte.”

A fiatalember már ebben a párkapcsolatban is rengeteget formálódott, és a levont konzekvenciákat, jó szokásokat tovább fogja vinni a következő kapcsolatába. Nekünk is az a feladatunk, hogy a jót magunkkal vigyük, tudjunk fejlődni, változni, és hajlandóak legyünk alkalmazkodni.