Egészség

Hajápolás: készüljünk tudatosan a nyárra!

Hamarosan beköszönt a nyár, és jó, ha már most odafigyelünk a hajunkra, hiszen a meleg, a káros UV-sugárzás és a sűrű hajmosás erőteljesen megviseli a hajunkat. Hogy megőrizzük az egészségét és szépségét, érdemes betartani az alábbi tanácsokat.

Tápláljuk a hajunkat mindenféle földi jóval, és ápoljuk kíméletesen. Az első és legfontosabb, hogy fogyasszunk elegendő folyadékot, mert ennek hiánya rögtön meglátszik a hajunk szerkezetén.

Ápoljuk rendszeresen a hajunkat!

Fontos, hogy hetente legalább egyszer használjunk a hajunknak megfelelő hajpakolást. Ezek éppúgy lehetnek professzionális hajápoló szerek, mint egy jó kis mézes, joghurtos, avokádós, olívaolajos tápláló pakolás. Szintén nagyon jót tesz a hajnak a szőlőmagolaj és a sör. Nálunk a fürdőszoba alapkelléke a dobozos sör. A vendégek mindig meg szokták kérdezni, hogy így jobban megy-e a zuhanyozás közbeni éneklés. De nem, nem belső fogyasztásra sorakoznak a felső polcon. Hajpakolást is lehet belőle készíteni, az interneten számos ötletet találunk hozzá, de a legegyszerűbb és legalapvetőbb használata, hogy hajmosás után egyszerűen csak le kell vele öblíteni a hajunkat. Gyönyörű fényt ad a hajnak, selymes és sima lesz tőle.

Május elsejével már megnyíltak a strandok, és bár még az igazi strandidő várat magára, de legalább addig pont be tudunk szerezni egy UV-védőt tartalmazó hajápoló spray-t, de kalap, kendő is legyen kéznél.

Fotó: Pexels/CC0 License

Fotó: Pexels/CC0 License

Legyünk kíméletesek!

A hajmosás időpontját igyekezzünk akkorra időzíteni, amikor van ideje a szabad levegőn megszáradni. Ha erre nincsen mód, akkor ne dörzsöljük agyon a törölközővel, és a lehető legalacsonyabb hőfokra állítsuk a hajszárítót. Arra is figyeljünk, hogy ne vigyük túlzásba a hajmosást. Strandolás előtt és után is érdemes hajunkat tiszta vízzel átöblíteni, mert így jóval kevesebb klóros vagy éppen sós vizet fog magába szívni. Egyébként pedig mellőzzünk minden formázót, fixálót, waxot, hajhabot vagy lakkot, mert a nap hatására könnyen ragacsossá válnak, és tovább szárítják a hajszálakat.