Csillagok

Így relaxáljunk, ha csak öt percünk van!

Egész nap rohanunk, onnantól kezdve, hogy kikeltünk az ágyból, nincs időnk hosszabb meditációkra, mert nem tudunk rá időt szorítani. Na de öt percünk csak van mindennap!

Ha napközben nem is sikerül vízszintes helyzetet felvennünk, reggel és este csak ágyban vagyunk. Hanyatt fekve is tudunk lazítani: koncentráljunk, feszítsük meg az izmainkat, majd lazítsuk el őket először a lábainkban, aztán testünk minden részén felfelé haladva – meg is emelhetjük magunkat néhány másodpercre, csak hogy utána még jobban érezzük, ahogy testünk nehéz, meleg és laza, megtartja a talaj. Ha közben helyesen lélegzünk, akkor máris nyugodtabbnak érezhetjük magunkat. Mielőtt felkelnénk, mozgassuk át szép nyugodtan a tagjainkat, és nyújtózzunk nagyokat.

Fotó: iStock.com/petrunjela

Fotó: iStock.com/petrunjela

Maradjunk csak fekve!

Legalább hétvégente csak jut hely a kanapén nekünk is. Miközben épp semmi lényeges nem történik, és csak nézhetünk magunk elé, vegyük körbe magunkat puha pokrócokkal, és vegyük elő ezt a rövid relaxációs technikát. Feküdjünk hanyatt, a lábaink legyenek laza terpeszben, karjaink a testünk mellett nyugodjanak. Hasba lélegezzünk lassan és nyugodtan, minden kilégzéssel engedjük el a gondokat. Minden ízületünket mozgassuk meg óvatosan, érezzük, ahogy átmelegszenek. Zárjuk ki a külvilágot, és koncentráljunk az ellazulásra. Lélegezzünk be négy számolásig az orron át, tartsuk bent a levegőt hét számolásig, majd fújjuk ki a szánkon nyolc számolásig. Négyszer ismételjük a gyakorlatot.

Egyetlen zeneszám

Állítsunk össze magunknak relaxációs zenékkel teli albumot, és mindennap hallgassunk meg legalább egy számot. Miközben a zenére koncentrálunk, helyesen lélegzünk, és elszakadva a mindennapi gondoktól befelé figyelünk. Hagyjuk, hogy a hangok a hátukra emeljenek, és utazzunk velük – más emberként fogunk visszatérni.

Képzeljünk el egy pontot!

Miközben kényelmes testtartást vettünk fel, és mélyeket lélegeztünk, koncentráljunk egyetlen pontra. Ez lehet akárhol, akár az orrunk vagy a lábujjunk hegyén vagy a szobában. Az összes gondolatunkat irányítsuk, küldjük erre a pontra, szabaduljunk meg tőlük – ez főleg az aggodalmakra igaz. Ha az segít, ez a pont lehet egy isten, varázsló, mindent megoldó varázskapu, amit éppen megnyugtatónak érzünk. Néhány percig minden gondolatunkat adjuk át neki, s eközben megtapasztalhatjuk, ahogy a stressz alól felszabaduló testünk megkönnyebbül.

Fotó: iStock.com/nesharm

Fotó: iStock.com/nesharm

A kádban

Fürdeni mindennap szoktunk, így relaxálni is tudunk majd akár forró vízbe merülve, akár a zuhanyfej alatt állva. A meleg víz ellazítja az izmokat, az ereket, könnyebben tudunk befelé koncentrálni. Hallgassuk, ahogy zubog a víz, ha kádban ülünk, élvezzük, ahogy a víz megtartja a testünket, lélegezzünk nyugodtan, lassan. Nem kell gondolkodnunk, csak tompítsuk le a fényeket, és hagyjuk, hogy a víz kisimogassa belőlünk a gondokat. Ha jólesik, játsszunk a vízzel, mint a gyerekek.

Relaxációs alkalmazás

Igen, már ilyen is van, azoknak hasznos, akik tényleg alig tudják letenni a kezükből az okostelefont. Ez a pár perces, Pause elnevezésű program segít hatékonyan relaxálni, akár a munkahelyen, akár utazás közben. A hatás tudományosan bizonyított: elektroenkefalográfiás vizsgálattal mérhetően csökken, majd órákig alacsonyabb marad a használók stressz-szintje és megnő a koncentrációs képessége. A megnyugváshoz szükségünk lesz a fülhallgatónkra, és belépve a programba már hallgathatjuk is a meditációs zenét, miközben ujjunkkal követni kell a képernyőn látható kör mozgását.