Otthon

3 x 3 elgondolkodtató film a drogokról, az alkoholról és az öngyilkosságról

Vannak azok a bizonyos „kényes” témák, amikről nem szívesen beszélünk. Legfeljebb a barátokkal, mint általános prolémákról, mint egy hírről vagy pletykáról. De a gyerekkel leülni és a drogfüggőségről vagy az alkoholizmusról beszélni már sokszor kellemetlenebb. Mert mit tudnánk neki mondani? Hogyan előzzük meg a bajt, hogy megóvjuk a gyermekeinket az őket fenyegető veszélyektől?

Sokszor nehéz őszintének lenni a komoly témák esetében. Nem csak másokkal, saját magunkkal szemben is. Pedig nincs is annál felemelőbb érzés, mint ha tabuk nélkül beszélgethetünk valakivel mindenféle témáról, legyen az „kényelmetlen”, mint a drogfüggőség, az alkoholizmus vagy az öngyilkosság. Főleg, ha mi is érintettek vagyunk benne. Vagy ha attól tartunk, hogy a gyermekünk veszélyeztetve van.

Ezekben az esetekben, akár a beszélgetések előtt is jól jöhet egy-egy olyan film, ami felnyitja a szemet, a szemünket, ami őszintén mutatja be azokat a problémákat és veszélyeket, amikről nehéz beszélni, nehéz elmagyarázni, érzékeltetni. Talán az a legjobb, ha együtt nézzük meg a gyermekünkkel, és utána adunk lehetőséget neki, hogy megbeszéljük a látottakat, hogy kérdezzen, s a lehető legjobb tudásunk szerint válaszoljunk neki.

Összegyűjtöttünk 3 x 3 filmet, remélve, hogy ezzel is segíteni tudunk a „nagy beszélgetésekben”.

Alkoholizmus

Ha a férfi igazán szeret… (When a Man Loves a Woman), 1994

Alice (Meg Ryan) és Michael Green (Andy García) házassága mintaszerű. Szenvedélyesen szeretik egymást, minden gondjukat-bajukat megosztják egymással, és van két gyönyörű lányuk. Csakhogy a romantikus felszín mögött ott lapul Alice szörnyű titka, amelyet nemcsak családtagjai, hanem saját maga elől is rejteget. Ez a titok pedig szinte egyik pillanatról a másikra fenekestül felforgatja addigi életüket.

 

 

Las Vegas, végállomás (Leaving Las Vegas), 1995

Ben (Nicolas Cage), az egykor sikeres hollywoodi forgatókönyvíró és féktelen alkoholista utolsó tiszta perceinek egyikében úgy dönt, felszámolja addigi életét, búcsút mond mindannak, ami a múlthoz köti, és elindul Las Vegasba, hogy egy gyors meneteléssel bevégezze azt, amit elkezdett: halálra igya magát. Itt találkozik a prostituált Serával. Sorsuk megmutatja nekik, hogy mi a legfontosabb: szeretni az életet és tisztelni a halált.

 

 

28 nap (28 Days), 2000

Gwen Cummings (Sandra Bullock) imád bulizni, imád inni, és élvezi, ha forog körülötte a világ. Egy nap azonban egy lopott limuzinnal karambolozik. Az ítélet szerint Gwennek egy hónapot kell eltöltenie ital és a barátja nélkül, elvonókúrán.

 

 

Drogfüggőség

Egy kosaras naplója (The Basketball Diaries), 1995

A főszereplő, Jim Carroll (Leonardo DiCaprio) életét iskolai balhék, fegyveres rablások az utcai bandákkal, sikertelen elvonókúrák „tarkították” tizenévesen. Másokat drogossá tett a tehetség és siker. Őt viszont ez mentette meg.

 

 

Trainspotting, 1996

Kultfilm. Mark (Ewan McGregor) és haverjai képtelenek beilleszkedni a társadalomba, persze a gazdaságilag lepusztulóban lévő Edinburgh-ben nincs is sok lehetőségük erre. Csupa vesztes figura, akik parttalanul sodródnak ide-oda. Az egyetlen menekülést a drog kínálja számukra, heroinnal belőve utaznak a képzelet univerzumában, aminek csak az szab gátat, ha elfogy az anyag, és azért élnek, hogy hozzájussanak a következő adaghoz. A sors azonban még egy utolsó lehetőséget kínál Mark számára…

 

 

Rekviem egy álomért, 2000

Harry Goldfarb (Jared Leto) egyetlen pénzszerzési lehetősége, hogy rendszeresen eladja anyja tévéjét, akinek a tévénézés élete egyetlen értelme és legfőbb szórakozása. A pénz heroinra kell, a tévét pedig Harry anyja úgyis mindig visszavásárolja. Közben Sara (Ellen Burstyn) mindent megtesz azért, hogy bekerülhessen kedvenc tévéshow-jába. Szerinte ezt egyetlen úton érheti el: ha lefogy. Fanatikus fogyókúrába kezd, egy gyógyszer segítségével, amit az orvosa írt fel neki. A kezdeti sikerélmény után beüt a baj: elkezdődnek a hallucinációk, és kiderül, hogy a gyógyszer gyakorlatilag ugyanolyan kemény drog, mint például a heroin.

 

 

Öngyilkosság

Játsz/ma (The Game), 1997

A film egy gazdag és unott bankárról (Michael Douglas) szól, aki még saját születésnapját is egyedül ünnepelné. Váratlanul felbukkan eltűnt öccse, aki egy különleges születésnapi ajándékot talál ki: egy titokzatos játékot. A szervező cég azonban eltűnik, amikor az első baljós történések után kutatva a bankár kérdőre vonná őket. A játék tétje a saját élete.

 

 

Az órák (The Hours), 2002

Egy nap óráiba sűrítve ismerjük meg három nő történetét. 1923: Virginia Woolf (Nicole Kidman), a huszadik századi világirodalom nagy egyénisége, a tragikus sorsú írónő hosszú gyógykezelése után elkezdi írni Dalloway asszony című regényét. 1951: Laura (Julianne Moore), az öngyilkossági hajlammal küzdő terhes háziasszony meglepetésbulit akar rendezni férje születésnapjára, de kezébe akad a regény, amibe belefeledkezik. 2001: Clarissa (Meryl Streep), a leszbikus kiadótulajdonos szintén meglepetésünnepséget akar rendezni AIDS-ben szenvedő költő barátja tiszteletére. Mindhárom történet alapkérdése saját boldogságunk igazi célja és annak elérése mások életén keresztül. Három nő, egy regény: az egyik írja, a másik olvassa, a harmadik átéli.

 

 

Hét élet (Seven Pounds), 2008

A történetben valaki úgy akar megszabadulni az őt nyomasztó titoktól, hogy teljesen megváltoztatja hét idegen ember életét. Jól kitervelt minden, csak arra nem számít, hogy beleszeret az egyikükbe. A film provokatív kérdéseket tesz fel életről és halálról, szerelemről és barátságról, miközben azt kutatja, milyen rejtélyes szálak kötik össze a különböző emberi sorsokat.

 

 

A témával Tabutéma címmel és sztárvendégekkel foglalkozik a Ridikül ma is 17 óra 10 perckor kezdődő adása. A stúdióban beszélget Vass István Péter, Kubiszyn Viktor és Brenner Balázs, valamint meglepetésvendég is érkezik hozzánk.

A tegnapi adást ezen a linken nézhetjük meg.