Konyha

Készítsünk dzadzíkit a salátánkhoz!

A dzadzíki az a joghurtos, tejfölös öntet, ami nem hiányozhat a görög salátánk tetejéről. Friss ízével feldobhatja a különféle sült húsokat is. Ha eddig nem készítettünk még otthon, itt az ideje kipróbálni, nem bánjuk meg!

A dzadzíki főbb összetevői a joghurt (amely Görögországban és Törökországban általában juh- vagy kecsketejből készül), az uborka és a fokhagyma. Általában olívaolajjal, különféle fűszerekkel (kaporral, mentával) és egy kanál borecettel ízesítik.

Fotó: Pixabay/ CCO Public Domain

Képünk illusztráció. Fotó: Pixabay/ CCO Public Domain

Hozzávalók

  • 1 doboz natúr görög joghurt
  • 1 nagyobb uborka lereszelve
  • 1 evőkanál plusz 1/2 teáskanál só
  • 1/2 doboz tejföl
  • 1 evőkanál borecet
  • 2 evőkanál olívaolaj
  • 1 és 1/2 teáskanál fokhagyma apró kockákra vágva
  • 1 és 1/2 teáskanál friss kapor apróra vágva
  • néhány csepp citromlé
  • bors ízlés szerint

Elkészítés

Tegyük a joghurtot egy papírtörülközővel átitatott szitára, és rakjuk egy tálra, szűrjük át. Egy másik tálba tegyük bele az uborkát és egy evőkanál sót. Ezt is tegyük szitába, és csepegtessük le egy tálba. Tegyük mindkét „szitás tálat” legalább 30 percre a hűtőbe, hogy lecsepegjenek.

A sűrített joghurtot öntsük egy nagyobb tálba, majd a kipréselt uborkát is adjuk a joghurthoz. Keverjük hozzá a tejfölt, az ecetet, a citromlét, az olívaolajat, a fokhagymát és a kaprot, majd sózzuk, borsozzuk.

Jól keverjük össze a hozzávalókat. Azonnal tálalhatjuk, de a hűtőben néhány órát tárolva az ízek jobban összeérnek. Görög saláták mellé tálalhatjuk, de különböző sült húsokhoz is kínálhatjuk, mert friss ízével azokat is feldobhatja.