Siker

Ezeket feltétlenül mérlegeljük, mielőtt pályát módosítanánk!

Bárkiben felmerülhet a pályamódosítás gondolata, akár 25, akár 45 évesen. De mit kell mindenképpen tudnunk, mielőtt egy teljesen más területen igyekszünk állást találni?

Előfordulhat, hogy a pályaválasztás utáni események, tapasztalatok megváltoztatják az érdeklődési körünket, és már nem abban szeretnénk dolgozni, amit egykor tanultunk. De persze az is megeshet, hogy az évek haladásával kezdjük úgy érezni, hogy egy bizonyos terület már nem érdekel minket, kiégtünk, megújulásra vágyunk. Ekkor kezdünk el gondolkodni a karrierváltáson, és próbáljuk kitalálni, miben tudnánk kamatoztatni a tudásunkat.

Egyáltalán nem lesz egyszerű

Készüljünk fel arra, hogy egy ilyen változás időbeli és pénzügyi áldozatokat is követelhet. Nem biztos, hogy néhány hét alatt találunk megfelelő állást, ráadásul ha nincs igazán tapasztalatunk az új területen, a fizetés is kevesebb lehet, mint amihez a jelenlegi munkakörünkben szoktunk. Amennyiben viszont tényleg elhatároztuk magunkat a váltás mellett, és megfogalmazódott bennünk, mivel foglalkoznánk, bizonyos kérdéseket érdemes alaposan átvenni.

Fotó: iStock.com/g-stockstudio

Fotó: iStock.com/g-stockstudio

Mi hiányzik a mostani karrierből?

Ahhoz, hogy megtaláljuk a számunkra kielégítő munkát, tudnunk kell pontosan, mi a gond a jelenlegivel. Talán nem érezzük már benne a kihívást, túlságosan monoton számunkra, esetleg a kollégáinkkal nem jövünk ki elég jól? A problémák szerteágazóak lehetnek, a megoldáshoz pedig ismernünk kell a negatív tényezőket is. Ezt követően írjuk össze, mik azok a karrierlehetőségek, amelyekben megtalálható az, amire vágyunk: szabadabb időbeosztás vagy színesebb feladatkör.

Mik azok a tulajdonságok, amelyek fontosak az új területen?

Fontos ismernünk azokat a személyiségjegyeinket is, amelyeket egy új szakmában tudunk használni. Ha például talpraesettek vagyunk, és hamar egy hullámhosszra kerülünk másokkal, érdemes átgondolni, mennyire érdekelne minket olyan állás, amelyben a kommunikáció kapja a központi szerepet. Ez máris nagy segítség abban, hogy megtaláljuk az új munkaterületet. A következő lépés, hogy utánajárjunk, milyen készségekre, szakmai tudásra van szükségünk az érvényesüléshez. Bizonyos szakmákhoz többévnyi tanulás és még több gyakorlat szükséges, de vannak olyan munkák is, amelyek egy bizonyos alaptudás mellett inkább a betanításra helyezik a hangsúlyt.

Mire figyeljünk egy interjún?

Ha már eljutottunk oda, hogy tudjuk, mivel foglalkoznánk, találtunk álláshirdetést, és jelentkeztünk is, jöhet a következő lépcsőfok. Hogy győzzük meg az interjúztatót, hogy minket válasszon? Érdemes ilyenkor a korábbi és a megpályázott munkában olyan pontokat keresni, amelyek ha nem is közvetlenül, de valamilyen mértékben összefüggenek. Ha ilyen nincs, vagy csak alig, megemlíthetünk olyan példákat is, amelyek a magánéletünkből származnak. Szintén pozitívumként hat, hogy aki korábban dolgozott már több helyen, több alkalmazott társaságában, könnyebben beilleszkedik a munka világába. Ezzel megerősíthetjük, hogy már ismerjük a felelősséget, és mindazt az elköteleződést, ami a feladatok elvégzésével együtt jár.

Fotó: iStock.com/ Peshkova

Fotó: iStock.com/ Peshkova

Ne ijedjünk meg, ha nehézségekbe ütközünk!

Azt gondolnánk, miután sikerült állást találni az új szakmában, a nehezén már túl vagyunk. Azonban készüljünk fel, hogy a kezdetekben nagyon sok hullámvölggyel találkozhatunk. Előfordulhat, hogy negatívan hat az önbizalmunkra, ha hibázunk, esetleg úgy érezzük magunkat, mint pályakezdőként évekkel ezelőtt. Ne hagyjuk, hogy a rossz élmények eltántorítsanak minket! Erre az időszakra tekintsünk inkább tanulási fázisként, egy új munkában pedig teljesen természetes, hogy nem oldunk meg minden feladatot tökéletesen. Az élet minden területéhez szükséges gyakorlás és tapasztalatgyűjtés, melynek elengedhetetlen része, hogy olykor hibázunk – de mégis képesek vagyunk tanulni belőle.