Egészség

A zsálya több, mint egy egyszerű gyógytea

A zsályából kitűnő tea készül, ám az már kevésbé közismert, hogy rendkívül erős fertőtlenítőszer is.

Régen úgy tartották, hogy akinél zsálya nő a kertben, azt a családot minden baj és betegség elkerül. Nem véletlen tehát, hogy maga az elnevezés rokon a gyógyítani, salvere igével. A májustól szeptemberig gyűjthető zsálya fűszernövényként kiválóan passzol húsokhoz, valamint a paradicsomos ételekhez, de marharagukhoz, levesekhez is kiváló. Frissen szedve négy-öt napig felhasználható, ám ha olívaolajban tesszük el, ez az idő megsokszorozódik, s a visszamaradt olajat is kiválóan felhasználhatjuk saláták ízesítésére, de húst is süthetünk benne. Viszont meglehetősen erős ízű, óvatosan bánjunk vele. Ha nem fogy el, akkor fagyaszthatjuk is, nem veszít sem ízéből, sem minőségéből.

Fotó: Pixabay.com/CCO LICENSE

Fotó: Pixabay.com/CCO LICENSE

 

Ám nemcsak a konyhában rendkívül hasznos, de kiváló gyógyszer is, a belőle készült tea megfázásra, torokgyulladásra hatásos ellenszer, hála rendkívül magas tannintartalmának. Mivel nyugtatja a gyomor simaizmait, segíti az emésztést is, de az ókori rómaiak például fájós fogaikat is friss zsályalevéllel kúrálták.

Laboratóriumi kísérletek már számtalanszor kimutatták, hogy nemcsak a baktériumokat, de a vírusokat és a gombákat is képes elpusztítani. A népi gyógyászat már évszázadok óta használja a bőrgyógyászatban, olaja kiválóan gyógyítja az aknés, ekcémás bőrt, a szájnyálkagyulladást, a szájban lévő aftát és egyéb fertőzéseket. Hasonló panaszok esetén öblögessünk zsályás oldattal naponta háromszor.