Otthon

Mi legyen a gyerekünk első háziállata?

Különleges barátság alakulhat ki gyermek és állat között, ha jól megválasztjuk, milyen házi kedvenc passzol leginkább a személyiségéhez.

Rengeteg csodálatos élményt hoz magával egy kisállat a háznál, arról nem is beszélve, hogy egy gyermek már fiatalon megtanulhatja, milyen felelősségteljesen foglalkozni egy élőlénnyel. Azt viszont már nehezebb eldönteni, hogy pontosan mi a legjobb választás, és hány éves korban érdemes egyáltalán megismertetni a gyermekkel, milyen egy állat gazdájának lenni.

Hüllőt is lehet választani

Az első gondolat valószínűleg minden szülőnél ugyanaz: valamilyen szőrös, szeretnivaló állatot választana a gyereknek. Bizonyos körülmények viszont meggátolhatnak minket ebben. Mit tegyünk, ha a gyermek allergiás a kutya és a cica szőrére? Ilyenkor jöhetnek szóba a hidegvérű élőlények, például egy teknős. Akár ötven évig is elél egy-egy példány, a hüllők között pedig még a barátságosabb típusok közé tartozik. Amit viszont tudnunk érdemes, hogy hajlamosak terjeszteni a szalmonellát, így a takarítására oda kell figyelnünk.

Fotó: iStock.com/ehaurylik

Fotó: iStock.com/ehaurylik

A cica és kutya természetesen mindig jó ötlet

Igazi klasszikusként tartjuk számon a kutyát és a macskát, és bár panellakásban is jól feltalálják magukat, gyerekes családnál inkább kertes házba javasolják őket. Egy cicánál viszonylag kevesebb odafigyelés szükséges, hiszen ők egyébként is szeretnek elbogarászni, kíváncsiskodni udvaron. A kutyáknál viszont meg kell választani, milyen fajtát szeretnénk, hiszen akad köztük olyan is, amely inkább házőrzőnek jobb. A labradorok, golden retrieverek és spánielek például messze híresek a gyermekszeretetükről és türelmükről, így első körben akár közülük is választhatunk.

Az apróbb kisállatok is szóba jöhetnek

A kutyákkal ellentétben egy kisebb rágcsáló nem igényel akkora figyelmet és elköteleződést. Épp ezért javasolják gyakran a hörcsögöket és tengerimalacokat, mint első háziállatot. Mivel általában kis helyen is tökélesen elférnek, és nem kell naponta több órán át játszani velük, tökéletes háziállat lehet egy gyereknek. Ha hörcsögre esne a választásunk, akkor viszont érdemes két azonos nemű kölyköt elhozni, mert ők igénylik a társaságot.

Fotó: iStock.com/Sophia_Apkalikov

Fotó: iStock.com/Sophia_Apkalikov

És mi a helyzet a madarakkal?

Rengetegen imádnak madarat tartani, de az már más kérdés, hogy egy gyereknek mennyire jó választás ez az élőlény. Noha nagyon jó háziállatok, tudnunk kell, hogy rendkívül szociálisak is, igénylik a társaságot, és azt, hogy foglalkozzunk velük. Ha mégis ilyet szeretnénk a lakásba, leginkább az arapapagájt, esetleg a kakadut ajánlják, de készüljünk fel, hogy elég hangos lesz tőlük az otthonunk.

Az ideális kor persze függ a gyermektől is, de szakértők szerint 5–10 éves kor között érdemes megismerkednie a felelős állattartással. Ez az az időszak, amikor már egyébként is találkozott cicával, kutyával, és tudja, hogyan szabad megközelíteni őket. Viszont a szülőknek is folyamatosan figyelniük kell az állatokat, hiszen ahogy az lenni szokott, ilyenkor a kicsik még hajlamosak megfeledkezni a takarításról és etetésről.