Csillagok

El innen, el messzire! Gyávák vagy bátrak a remeték?

Mostanában egyre többet hallunk a modern remetékről, azokról, akik ahelyett, hogy betagozódnának egyre furcsább szabályok mentén működő társadalmunkba, úgy döntenek, kilépnek belőle, s a saját szabályaik szerint élik tovább életüket.

Megértjük, netán irigyeljük őket? Bátrak ők, vagy éppen ellenkezőleg, gyávák?

A „hagyományos” remeték

A hagyományos remeték a szó klasszikus értelmében azok. Kivonulnak a nagyvárosok zajából, s a természet csendjében keresik meg új életüket. Ők azok, akik nem tudnak azonosulni a manapság divatos értékrendekkel, valami ősibbet, igazabbat keresnek. Rendszerint gyerekes családok vonulnak el, akik olyan tudást szeretnének átadni a legkisebbeknek, amit sem az iskola, sem a nagyváros, de még a falu sem adhat, csak a természet.

De vajon mit gondoljunk róluk? Sokak szemében igazi hősök, hiszen megvalósítják mindazt, amire titkon mindannyian vágyunk: együtt élni a természettel, azonosulni a ritmusával, s együtt lélegezni erdővel, mezővel, a ház körül, szinte családtagként élő állatokkal.

Fotó: Unsplash.com/Maher el Aridi

Fotó: Unsplash.com/Maher el Aridi

Vagy gyávák? Hiszen nem merik felvenni a lüktetés ritmusát, nem mernek szembenézni a modern kor kihívásaival, inkább elfutnak, elbújnak a világ elől, ahelyett, hogy a saját képükre formálnák? Talán ez is igaz, bár végeredményben mindenki maga dönt, milyen életformát választ önmaga és a családja számára. És persze vannak olyanok is, akik csak ideig-óráig vonulnak el, hetekre, hónapokra csupán, mert egészen egyszerűen besokalltak, úgy érzik, friss levegőre, csendre, egészen másmilyen élményekre van szükségük. Őket is meg lehet érteni, bár többen követhetnénk a példájukat.

Mi mindenről kell lemondaniuk?

Mielőtt azt gondolnánk, egy remete lemond mindenről, ami a 21. századi ember kényelmét biztosítja, olvassuk el néhányuk blogját, hiszen sokan közülük bizony használják napi rendszereséggel az internetet, megosztják a világgal, hogy boldogulnak a mindennapokban. Elvégre nincs szabály, mindenki úgy él „odakint”, ahogy tud, ma már áram nélkül is elő lehet állítani annyi energiát, amennyire egy laptopnak szüksége van. Semmiképp se 10. századi körülmények közé képzeljük el a ma élő remetéket.

Fotó: Pexels.com/CC0 License

Fotó: Pexels.com/CC0 License

Hikikomorik

Egyre kacifántosabb, nyakatekertebb társadalmunk azonban kitermelt magából egy újfajta kasztot, akik nem vonulnak el barlangba, jurtába, faházba, hanem saját otthonuk ajtaját zárják magukra, s úgy döntenek, nem találkoznak többé más emberekkel. A modern technológiának hála, erre nincs is feltétlenül szükség, hiszen ma már le lehet élni úgy egy életet, hogy személyesen nem találkozunk senkivel. Otthonról dolgoznak, a számlákat online fizetik be, ételt tudnak rendelni maguknak, barátnak meg ott vannak az online játszópajtások. Főként Japánban figyelhető meg a jelenség, amely egy európai szemmel szinte felfoghatatlanul teljesítményközpontú társadalom, ahol egy-egy kudarc után a fiatalok többé már nem érzik magukat méltónak arra, hogy mások előtt mutatkozzanak. Óvatos becslések szerint kb. egymillió 30 év körüli fiatal él teljes elszigeteltségben, a bátrabbak inkább 3 milliót mondanak. A „hikkyk”-nek komoly közbeavatkozás nélkül szinte minimális az esélyük arra, hogy visszakerüljenek a társadalmi vérkeringésbe. Őket nemcsak felkutatni, de elérni és meggyőzni is lehetetlen pontosan a rejtőzködő életmódjuk miatt. A BBC nemrég forgatott egy dokumentumfilmet róluk, s le is adták főműsoridőben, s a stáb legnagyobb meglepetésére rengeteg visszajelzés érkezett, nézői reakciók, melyekben elmesélik, hogy a közvetlen környezetükben is élnek hasonló módon fiatalok, tehát úgy néz ki, a jelenség immár nemcsak Japánban, de Európában is felütötte a fejét. Figyeljünk oda egymásra.

A témával bővebben foglalkozik a Ridikül mai adása 17:10-től, melynek címe Modern remeték. Az életmódról és életszemléletről kérdezzük mai vendégeinket, Dobos Andrea Beátát, László Orsolyát, Rapavi Krisztinát és meglepetés férfi vendégünket.

A pénteki adást ezen a linken nézhetjük vissza.