Otthon

7 + 1 (szívszorító és lélekemelő) film az anyaságról

Anyának lenni az egyik legnehezebb és egyben legcsodálatosabb dolog a világon. Éppen ebben a kettősségben rejlik az a megfoghatatlan szépsége, ami annyi költőt, írót, képzőművészt és filmrendezőt megihletett. Ez utóbbiak alkotásaiból gyűjtöttünk össze egy csokorra valót, amit szeretettel nyújtunk át anyák napján az édesanyáknak és a gyerekeknek egyaránt.

1. Becéző szavak (Terms of Endearment), 1983

Aurora (Shirley MacLaine), az ódivatú nevelési elveket valló, magára maradt asszony minden szeretetét és féltő gondját lányára fordítja. A modern felfogású Emmáról (Debra Winger) azonban lepereg a jó nevelés, kibújik a rátelepedő anyai gondoskodás alól, és megy a saját feje után. Aurora azonban lassan átalakul, és arra is képes lesz, hogy a szomszédba költözött és meglehetősen faragatlan, egykori űrhajóst tüntesse ki vonzalmával.

 

 

2. Acélmagnóliák (Steel Magnolias), 1989

A gyönyörű Shelby (Julia Roberts); határozott édesanyja, M’Lynn (Sally Field); Truvy (Dolly Parton), a szépségszalon tulajdonosa; Claire (Olympia Dukakis), a dúsgazdag özvegyasszony; Ouiser (Shirley MacLaine) és Annelle (Daryl Hannah) minden héten összegyűlnek a fodrászszalonban. Bár mind nagyon különböző egyéniségek, mégis olyan szoros barátság köti őket össze, amelyet sem korbeli, sem vagyonbeli különbségek nem tudnak szétválasztani. Tudják, hogy csak egymásra számíthatnak. Az összetartás különösen akkor válik fontossá, amikor egyikük élete tragikus fordulatot vesz.

 

 

3. Édesek és mostohák (Stepmom), 1998

Két asszony harcol egy családért: az egyik szép, fiatal és öntudatos (Julia Roberts), s bár a másik is öntudatos, kicsit azonban már megkopott a hosszú mintaanyaszerepben (Susan Sarandon). Kettejük között a hadszintér a szeretett férfi (Ed Harris), aki elvált az egyiktől, és feleségül akarja venni a másikat, valamint a felbomlott házasságból született két gyerek. Az édesanya ki is használja ezt a helyzetet, s amikor csak teheti, gyerekeit a csinos mostoha ellen uszítja. És ez így menne az idők végezetéig, ha a sors közbe nem szólna.

 

 

4. Férjhez mész, mert azt mondtam (Because I Said So), 2007

Daphne Wilder (Diane Keaton) három lány büszke édesanyja, irántuk érzett szeretete nem ismer határokat. Maggie (Lauren Graham) pszichológusként dolgozik, ő a legérettebb a nővérek közül. Mae (Piper Perabo) szemtelen és szexis. A bizonytalan, de imádni való Milly (Mandy Moore) pedig légypapírként vonzza magához a férfiakat. Daphne pedig elhatározza, hogy megakadályozza a legkisebb gyermekét abban, hogy ugyanazokat a hibákat kövesse el, amiket ő is elkövetett annak idején. Össze akarja hozni lányát a tökéletes férfivel, úgyhogy a lány tudtán kívül felad egy hirdetést Milly nevében egy netes társkereső oldalon…

 

 

5. Anya, lánya, unokája (Georgia Rule), 2007

Rachel (Lindsay Lohan) egy igazi lázadó tinédzser. Amikor a lány autóbalesetet okoz, az alkoholista anyja, Lilly (Felicity Huffman) számára végleg betelik a pohár. Mivel nem tudja kihez adni a lányt, Lilly kénytelen visszatérni édesanyja idahói farmjára. Így kerül Rachel egy csendes mormon faluba nagyanyjához, Georgiához (Jane Fonda), aki nem az a tipikus aranyos nagyi: szigorú szabályok szerint él. Számára Isten az első, ezután következik a munka. Meg is gyűlik a baja nagyszájú unokájával. A három generációt képviselő nők számára itt a megfelelő alkalom arra, hogy rendezzék vitás dolgaikat, és hogy megpróbálják megérteni a másikat.

 

 

6. Mamma Mia!, 2008

Donna (Meryl Streep) független, egyedülálló anya, és van egy kis szállodája egy kis görög szigeten. Egyedül nevelte fel lányát, a tűzrőlpattant Sophie-t (Amanda Seyfried), és készül elengedni a kezét. Lánya esküvőjére Donna meghívta két legjobb barátnőjét is. Titokban azonban Sophie is hívott három vendéget: a lány már régóta kutatja apja kilétét, ezért aztán elhív három férfit Donna múltjából a mediterrán paradicsomba, ahol már mindannyian jártak 20 évvel korábban.

 

 

7. A szív bajnokai (The Blind Side), 2009

Michael Oher (Quinton Aaron) élete nem könnyű. A hajléktalan fekete bőrű diákot nem akarja átvenni a jó hírű gimnázium, mivel a teszteken nagyon rosszul teljesít. Senki nem tudja róla, hogy az anyja drogfüggő, az apját pedig megölték. Amikor a kis S. J. összebarátkozik vele, Leigh Anne (Sandra Bullock) felkarolja és befogadja a családjukba. Michaelről hamarosan kiderül, hogy nem is olyan ostoba, ráadásul remek focista. A család mindent latba vet, hogy a fiú életét rendbe hozza. Még arra is készek, hogy örökbe fogadják.

 

 

8. A szoba (Room), 2015

Az ötéves Jack (Jacob Tremblay) számára egy szoba jelenti a világot. Ott született, ott eszik, játszik, alszik és tanul az édesanyjával (Brie Larson). Az ötödik születésnapja után azonban az anyja közli vele, hogy a világ a szobán kívül folytatódik, és ideje megtapasztalni azt, ami a falakon túl van. Ehhez azonban tervre és szökésre van szükség, amit Jacknek egyedül kell megtennie. Amikor pedig végre szabadok lesznek, Jack és Anya számára is új élet kezdődik. Olyan, amire egyikük és családtagjaik sem készültek fel.