Csillagok

Titokzatos éji látomások – mit jelentenek az álmaink?

Homérosz szerint a szaruajtón át az igaz álmok, az elefántcsontajtón át a csalfa álmok jönnek el hozzánk. De mit jelentenek valójában álmaink, és hogyan fejthetjük meg őket?

Bár a pszichológia terén Sigmund Freud volt az első, aki komolyan foglalkozott az álmokkal, a népi hagyományok már évszázadok óta érdeklődnek titokzatos éjszakai látomásaink iránt. Jó példa erre Krúdy Gyula Álmoskönyve, aki összegyűjtötte a híres álomfejtő hírében álló nagyanyja tudását, falvak babonáit és kiegészítette saját példáival, színesítette írói zsenialitásával. A népi hagyományok az álmokban felbukkanó tárgyaknak, személyeknek tulajdonítanak jelentőséget. A fácán és az evőkanál például szerencsét hoz, az erdész reményteljes jövendőt; míg az eper önmagában nagy örömet jósol, addig epret enni civakodást jelent.

Fotó: iStock.com/SIphotography

Fotó: iStock.com/SIphotography

Freud és a tudattalan

Freud, a pszichoanalízis atyja 1900-ban jelentette meg Álomfejtés című korszakalkotó könyvét, amivel mellesleg elnyerte az irodalmi Nobel-díjat is. Ő volt az első, aki tudományos alapokon foglalkozott az álmok jelentőségével, aki felismerte, hogy ezek nem értelmetlen, csapongó képek. Véleménye szerint az álmok vágyaink teljesüléséről szólnak, csakhogy ezek sokszor bűntudatot keltenek, így az egót megóvva a tudattalan álcázza ezt. Az álommunka során különböző furcsa képek mögé rejti a valódi jelentést. Freud szerint az álmok megfejtése is ennek az álommunkának a megfordításával történhet. A tudattalan különböző módokon munkálja meg az eredeti üzenetet: például összesűrít több hasonló dolgot vagy a valódi feszültséget valamilyen semleges dologgal helyettesíti. Freudnál titkos vágyaink általában szexuális jellegűek, így például az álomban egy cipő felvétele, vagy egy szivar elszívása valójában a szexet jelentik. Freud szerint a másodlagos álommunka hatását is figyelembe kell venni, azaz azt, hogy hogyan emlékszünk, hogyan öntjük szavakba álmainkat. Az elakadások, sötét foltok például mindig valami takargatnivalóról árulkodnak.

Jung és a szimbólumok

A pszichoanalízis nem keverendő össze az analitikus pszichológiával, ami Jung svájci pszichiáter nevéhez fűződik. Jung elvetette, hogy tudattalanunk kizárólag a szex körül forog és azt is, hogy az álmok valamiféle cselhez akarnának folyamodni, el akarnák rejteni előlünk valódi jelentésüket. Szerinte a tudattalannak és ezáltal az álmoknak is egyszerűen ilyen a nyelvezete, szimbólumokban beszél. Jung szerint mindannyiunk kollektív tudattalanjában megtalálhatók olyan archetípusok, amik velünk születettek. Az anya, az apa, a tűz, a víz, a kerék mind olyan archaikus jelentéssel bírnak, amit nemcsak az álmok, de például a népmesék, mítoszok, sőt, a vallások is használnak. Ezek megfejtésével és az álom elemeinek egyéni asszociációival lehet feltárni a tudattalan üzenetét.

Fotó: iStock.com/Kladyk

Fotó: iStock.com/Kladyk

Mit üzennek az álmaink?

Bár álmaink létezésének okára a tudomány még nem talált végleges magyarázatot, az biztos, hogy a napi események feldolgozásán túl sok mindent tanulhatunk magunkról, ha elkezdjük figyelni álmainkat. Erre a legjobb módszer egy álomnapló vezetése: készítsük ágyunk mellé és éjszaka felkelve, vagy ébredés után rögtön jegyezzük le őket, hiszen a legtöbb álom gyorsan elillan fejünkből. Ha szükségét érezzük, le is rajzolhatjuk, festhetjük őket! Ezek után érdemes elmerengeni a látottakon. Igen, merengeni, azaz nyugodt pillanatainkban anélkül, hogy valamire rá akarnánk jönni, valahova el szeretnénk jutni, csak eresszük szabadon gondolatainkat és figyeljük meg, mi ugrik be az álomban szereplő személyekről, tárgyakról, érzelmekről. Ne próbáljuk cenzúrázni gondolatainkat és ha valahol elakadunk, ne akarjunk erőből átjutni a gáton. Legyünk türelmesek magunkkal, tudattalanunk hozzánk tartozik, nem fog eltűnni és ha elkezdünk figyelni rá, egyre többet meg fogunk érteni működéséből. Amennyiben komolyan szeretnénk foglalkozni tudattalanunk működésével, felkereshetjük a Magyar Relaxációs és Szimbólumterápiás Egyesület pszichológus szakembereit, akik kifejezetten ezekre támaszkodva segítenek jobban megismerni magunkat.