Siker

5 nőjogi aktivista, akik nélkül ma más lenne a világ

Ezek a nők bátran s fáradhatatlanul küzdöttek a rasszizmus, a diszkrimináció és a nemek közötti egyenlőtlenség ellen.

Angela Davis

Angela 1944-ben született, Alabamában nőtt fel, egy olyan államban, ahol a fekete és a fehér lakosságot elkülönítették egymástól, nem rendelkeztek egyenlő jogokkal. Az egyetemen filozófiát tanult a kor legkiválóbb professzoraitól. „Ellenkulturális aktivista”-ként és akadémikusként, az amerikai polgárjogi mozgalom tagjaként Angela Davis szenvedélyesen küzdött többek között a börtönviszonyok igazságtalan rendszere ellen. Semmi sem állíthatta meg, még az elnök, Ronald Reagan figyelmét is felkeltette az elszántság, amivel a szociális esélyegyenlőségért küzdött. Maga az elnök távolíttatta el a katedráról, egy fegyveres börtönszabadítási kísérletkor. Az eset után bíróság elé kellett állnia, ám az esküdtszék felmentette a vádak alól. Ezután a Szovjetunió és csatlós országainak igazi sztárja lett, Magyarországon is járt előadást tartani. Később visszatért az egyetemre, ahol azóta is a társadalmi tudat és a közgondolkodás történetének professzora. Érdekesség, hogy máig tagja egy olyan szervezetnek, mely a börtön intézményének megszüntetéséért harcol.

Valentina Tereshkova és Angela Davis, Angela Davis és Erich Honecker Fotó: Wikipedia/ D. Chernov és Peter Koard

Valentina Tereshkova és Angela Davis, Angela Davis és Erich Honecker
Fotó: Wikipedia/ D. Chernov és Peter Koard

Róla szól a Rolling Stones zenekar 1972-es, Sweet Black Angel című száma:

Gloria Steinem

Az 1934-ben született amerikai újságíró, politikai aktivista a múlt század hatvanas éveiben a feminizmus szimbóluma, szószólója volt. A New York magazin publicistájaként kezdte pályafutását, 1969-ben jelent meg egy írása After Black Power, Women’s Liberation (A Black Power után, a nők felszabadítása), mely egy csapásra meghozta neki a hírnevet. A Woman’s Media Center alapítójaként folyamatosan azon fáradozik, hogy a nők ne legyenek többé láthatatlanok a médiában. Járja a világot, előadásokat tart, ő jelenti a friss levegőt és a megújulást számos olyan országban, ahol a nőket még mindig hátrányos megkülönböztetés éri.

Gloria Steinem Fotó: Wikipedia/U.S. News & World Report és Gage Skidmore

Gloria Steinem
Fotó: Wikipedia/U.S. News & World Report és Gage Skidmore

Yoko Ono

Japán származású művész, zenész, előadó és békejogi aktivista. Yoko Ono fogalom. 1933-ban született Tokióban, 1954-től a New York-i avantgárd művészeti életben tevékenykedik. Szokták úgy is emlegetni epésen mint a világ leghíresebb ismeretlen művésze, ám méltatlan erre, hiszen radikális performanszai annak idején komoly visszhangot keltettek. Nemcsak művész, de aktivista is mind a mai napig. Lennon halála után magyar származású élettársa, Havadtőy Sámuel révén többször is járt hazánkban, festményeket is adományozott a Ludwig Múzeumnak.

Yoko Ono Fotó: Wikipedia/Public Domain

Yoko Ono, John Lennon és Yoko Ono
Fotó: Wikipedia/Public Domain

Joan Baez

Előadóként, dalszerzőként kevesen tettek többet a társadalmi egyenlőségért, mint Joan Baez. A tradicionális népzene, a blues és a gospel elemeit is tartalmazó dalaihoz erős s rendkívül hatásos szövegeket írt, sok ezer ember gondolkodását formálva át velük. Énekel a szabadságról, az emberi jogokról hipnotikusan csilingelő, kislányos énekhangján. Ő is ott állt a washingtoni Lincoln-emlékmű lépcsőin, amikor Martin Luther King 1963-ban elmondta a leghíresebb beszédét. 1965-ben megalapított egy békemozgalmi intézményt és bekapcsolódott az amerikai polgárjogi mozgalmakba.

Joan Baez és Bob Dylan  Fotó: Wikipedia/U.S. National Archives and Records Administration

Joan Baez és Bob Dylan
Fotó: Wikipedia/U.S. National Archives and Records Administration

Harriet Tubman

1822 tavaszán született rabszolgaként. Már férjes asszony volt, amikor megszökött, s attól kezdve bujkált, s különböző földalatti szervezetek tagjaként segítette a feketéket. A polgárháborúban kémként, szakácsnőként és ápolónőként szolgált. Első nőként fegyveres rajtaütést vezetett, mely során 700 rabszolgát szabadítottak fel.

Harriet Tubman Fotó: Wikipedia/H. B. Lindsley

Harriet Tubman
Fotó: Wikipedia/H. B. Lindsley