Siker

Formáljuk át a közhelyeket!

Néhány rögzült, sokat hallott és sokat használt kifejezést jobb, ha elfelejtünk, hiszen ezek ismételgetésével inkább ártunk, mint használunk a környezetünknek, de még saját magunknak is.

Nem megmondtam?

Ez egy viszonylag alázó mondat, a saját fölényünket fitogtatjuk vele, amitől a másik ember nagyon rosszul fogja érezni magát egy olyan szituációban, amikor már valami úgysem sikerült neki. Inkább bátorítsuk! Helyette inkább használjuk ezt: Legalább többször nem követed majd el ezt a hibát.

Elefántot csinálsz a bolhából is!

Igen, van, hogy az ember egy parányi problémát túl komolyan vesz vagy túldramatizál egy helyzetet, de ilyenkor a legkevésbé sem arra van szüksége, hogy mások még tetézzék a nyomorúságát. Hogy jövünk mi ahhoz, hogy mások problémáját méricskéljük? Helyette inkább vigasztaljuk: Látod, nem is akkora a baj, mint hitted. Minden rendben lesz!

Fotó: Unsplash/ Greg Raines

Fotó: Unsplash/ Greg Raines

Már nem szeretsz!

Óvatosan bánjunk ezzel a mondattal, mert gyakran visszafelé sül el. Ha túl gyakran mondogatjuk, a másik ember esetleg elgondolkozik, vajon igaz-e. Helyette inkább mondjuk ezt: Hiányzol.

Most lehet, hogy hülyeséget mondok, de…

Ezzel azon nyomban azt a benyomást keltjük a hallgatóságban, hogy inkompetensek vagyunk a témában. Ennél rosszabbul nem is kezdhetünk mondatot. Helyette érdemes inkább így kezdeni: Nem vagyok ebben egészen biztos, és szívesen meghallgatnám, ti mit gondoltok erről…

Csak magamnak köszönhetem

Nem szép mondat, nem szerény, s az esetek nagy részében általában nem is igaz. Szebben hangzik: Köszönöm, de a családom türelme és a barátaim támogatása nélkül ez nem sikerült volna.