Egészség

Mindennapi életmentő tippek

Nem is gondolnánk, de egy átlagos napon rengeteg veszélynek tesszük ki magunkat. Soha ne legyen szükségünk erre a tudásra!

Telefon vs. séta

Sose nyomkodjuk a telefonunkat, miközben sétálunk az utcán, ez ugyanis rendkívül veszélyes. Egyszerre nem tudunk megfelelően figyelni a telefonban olvasott információkra, és közben együtt élni a forgalommal, agyunk mindig a telefont fogja választani, egyszerűen vakok leszünk a környezetünkre.

fotó: Unsplash/ Samuel Zeller

fotó: Unsplash/Samuel Zeller

Szükségleteink

Emlékezzünk rá, az ember

  • 3 percet bír ki levegő nélkül
  • 3 napot víz nélkül
  • 3 hetet élelem nélkül.

Jó, ha ezekkel az adatokkal tisztában vagyunk, jól jöhet még egy napon.

Olajos tűz

Ha főzés közben lángra kap a zsír vagy az olaj, azonnal oltsuk el a gázt alatta, zárjuk el az oxigéntől, dobjunk rá egy nagy fedőt. Vízzel semmiképp se próbálkozzunk, akkor szinte biztos, hogy leég a lakás.

Tűz

Amennyiben tűz ütne ki az épületben, ahol tartózkodunk éppen, kerüljünk minél közelebb a földhöz, hiszen a füst felfelé száll. Ha lehet, hagyjuk el négykézláb az épületet, ugyanis a füstmérgezés is nagyon veszélyes.

Seb

Ha egy éles tárgy, kés vagy üvegdarab beleáll a testünkbe, sose húzzuk ki! Addig, amíg bennünk van, kevésbé fog vérezni a seb. Amennyire tudjuk, állítsuk el a vérzést kötszerrel, és várjunk, amíg az orvosi segítség megérkezik.

Iratok

Akárhová megyünk is, legyenek nálunk legfontosabb irataink, hogy azonosítani tudjanak minket. Társadalombiztosítási számunk is fontos lehet, de főleg az, hogy esetleges betegségeinkről tudomást szerezzen az, aki ránk talál. Az idős emberek tárcájában gyakran megtalálható legközelebbi hozzátartozójuk neve és telefonszáma.