Egészség

40 felett gondoljuk újra fogyókúrás szokásainkat

Egy bizonyos kor felett másként működik a szervezetünk, anyagcserénk ritmusa megváltozik, bőrünk veszít feszességéből, hajunk fakóbbá válik. Egy valami nem változik csak, a plakátokon feszítő, feszes testű, éhes kamaszok durcás arcai. Ettől függetlenül épp itt az ideje megszabadulni irreális elvárásainktól.

Rengetegen vannak, akik megtesznek mindent annak érdekében, hogy egészségesek, fiatalosak és vonzónak maradjanak: egészségesen táplálkoznak, lemondanak a szénhidrátok egy jelentős részéről és a cukorról is, rendszeresen és lelkiismeretesen látogatják a fitnesztermeket. Mégsem érnek el eredményt, hiszen elfelejtik a legfontosabbat, jól érezni magukat a saját bőrükben és megélni a pillanataikat. Annyira rágörcsölnek a tökéletes alakra, étrendre, spinningórára, hogy közben szem elől tévesztik a valódi célt. Ők azok, akik ugyan lelkiismeretesen bemagolták a szakirodalmat, valami azonban mégsem stimmel. Mert nincsenek összhangban a saját testükkel.

Halljuk meg, mire van szüksége a testünknek ahelyett, hogy mi mondanánk meg neki

Hiába gondoljuk, hogy a legújabb fitneszőrület vagy a legutolsó mágikus dzsúsz egykettőre „kitisztítja” a szervezetünket, és csodás alakkal ajándékoz meg bennünket, olyannal, amilyen még húszéves korunkban sem volt. Előfordult már velünk valaha, hogy elkezdtünk egy diétát, és napokon belül szűnni nem akaró hasfájás lett úrrá rajtunk? Vagy ami még rosszabb, napokig sikertelenül próbálkoztunk a legkisebb helyiségben?  Ez azért van, mert magunkra erőltettünk valamit, ami lehet, hogy egyeseknek kitűnő, de a mi szervezetünk köszöni szépen, de nem kér belőle. Halljuk meg a tiltakozó hangját, és keressünk inkább egy másik diétát.

Fotó: iStock.com/  luengo

Fotó: iStock.com/luengo

Stresszben edzeni

Elviekben a testmozgás kibillenti a szervezetünket az addigi nyugodt állapotából, ami jó dolog, hiszen felpörgeti az endorfin termelődését, felpezsdíti a vérkeringést, és segít kezelni a minket ért stresszt. Ha azonban már eleve stresszesen érkezünk az edzőterembe, mert különösen sok probléma nyomaszt minket aznap, lehet, hogy nem egy újabb megerőltető óra a legmegfelelőbb válasz erre. Ilyenkor észszerűbb másfajta testmozgást választani, sétáljunk egy órát a friss levegőn inkább.

Te is gyönyörű vagy!

Nem létezik mindenki számára egyformán megfelelő testmozgás vagy étrend, ami az egyik embernél működik, az a másiknál nem biztos, hogy fog. Éppen ezért időt és energiát kell áldozni arra, hogy megismerjük, meghalljuk és megértsük saját testünk jelzéseit. Az összes jó tanácsot, amit kapunk, ne fogadjuk meg, annak a vége csak hasfájás lesz, és egy hatalmas katyvasz a fejünkben. Elképzelhető olyan, hogy valaki úgy fog fogyni, hogy abbahagyja az intenzív edzést, és mondjuk újra elkezd kenyeret enni. Ki tudja, minden test más és más, másképp reagál az ingerekre.

Fotó: iStock.com/ demaerre

Fotó: iStock.com/demaerre

Ideje lassan elhinni, hogy minden ember egyedi, különleges és úgy gyönyörű, ahogy van, feltéve, ha elégedett önmagával és az életével. Nincs olyan, hogy ha elérünk egy bizonyos ruhaméretet, akkor csinosak, boldogok és kiegyensúlyozottak leszünk.