Egészség

5 fűszer, amire minden fogyókúrázónak szüksége lehet

A szakemberek szerint a bélrendszer megfelelő működése hatással lehet az emésztésen túl a hangulatunkra, az immunrendszerünkre és a bőrünkre is. Ezért szükséges a diétához (a bélrendszer megfelelő működéséhez és a szép bőrhöz), hogy megfelelő fűszereket használjunk az ételek ízesítéséhez.

A szakember Paula Simpson szerint az egyik ilyen fűszer a fahéj. Ugyanis antioxidánsokat tartalmaz, amelyek révén energikusak lehetünk egész nap, és megakadályozzák, hogy sóvárogjunk az ételek után. Ráadásul feszesíti és nyugtatja a bőrt, valamint növeli az immunrendszerünk ellenállását a különféle támadásokkal szemben.

A másik fűszer, amit a szakember ajánl, az a gyömbér, amely antioxidáns-tartalma mellett gyulladáscsökkentő hatása miatt is ismert. Segíti az emésztést, friss, fiatalos lehet tőle a bőrünk. Nyugtató hatása is van, csökkenti a puffadást és a gyomorfájdalmakat.

Fotó: Unsplash/ Todd Quackenbush

Fotó: Unsplash/ Todd Quackenbush

Paprika, kurkuma és zsálya

Nem sűrűn szokták emlegetni, pedig a paprika is magas antioxidáns-tartalmú fűszer, ugyanakkor segít megőrizni a bőr fiatalos és sugárzó erejét. Emellett C- és E-vitamint tartalmaz.

A kurkuma is egy kulcsfontosságú antioxidáns-forrás a szakember szerint, valamint megkönnyíti az emésztést, csökkenti a puffadást. Ezenkívül segít a bőr egészségének megőrzésében, fiatalos ragyogást kölcsönözve annak. Csökkentheti a belek gyulladását.

A zsálya az előzőekhez hasonlóan szintén serkenti a bélműködést, csökkenti a gyomorpanaszokat és a puffadást, amelyek gyakran a nehéz ételek kísérői. Ugyanakkor a bőrápolásban is hasznosítható, megújító, fiatalító hatása miatt.