Stílus

Varázskezek: Térben csavarodó csodás zsinórékszerek

Az első benyomásom róla: ez a lány szép. És szép a fülbevalója, is, ami tüzes színével ellensúlyozza fekete ruháját. Temperamentumos, ez is gyorsan kiderül számomra, pedig az ékszerkészítés aprólékos munka, türelmet, egy helyben ülést kíván. Fűzi Réka olyan, mint az általa készített csodaszép ékszerek: egyszerre tiszta, de csavarosan bonyolult és színes.

Réka, a Folenta Design & Jewellery márka tulajdonosa, egri lány, és kétgyermekes édesanya, aki a kisebbik gyereke születése után döntött úgy, hogy belevág az ékszerkészítésbe. Még csak 3 éve van a pályán, alkotásait mégis egyre többen ismerik, szeretik.

Rajztanár szakos hallgatóként tanult textiltervezést is, közel állt hozzá a zsinór. Merthogy jellemzően zsinórból készülnek a csodásan kanyargós darabok. Most éppen – alkalmazkodva a tél kicsit borongósabb hangulatához – tompább színekhez nyúlt.

Maga festi az alapanyagot, kizárólag természetes, növényi festékeket használ. Sokszor improvizál, keveri a színeket, vagy egy-egy darabon is egy alapszín több árnyalatát vonultatja fel. Kitűnik játékos kedve, és hogy bátran alkot. Épp csak 30 éves, csupa lendület.

Fotó: Fűzi Réka

Fotó: Fűzi Réka

Nagyapai hagyaték

Réka családjában sok az alkotó, kreatív művészember. És a mai napig felnéz nagyapjára, aki katonatiszt volt – de van pedagógus, zenész is a családtagok között. Nem csoda, hogy benne is feltört az alkotókedv, ami családi, nagyapai hagyomány, ahogy a dallamos márkanév is az. A névváltoztatás előtt, Fűzi helyett eredetileg Folentának hívták a nagypapát. Olasz származású a család ezen ága, talán innen a temperamentum is.
Az interjú után meglátogattam Facebook-oldalát, és nem lehetett nem észrevenni, mennyire fontosak számára a gyökerek: borítóképe többgenerációs családfotó. Csodaszép üzenet.

Anyaként a nappali az alkotóműhely

Réka otthonában akad az alkotásra kijelölt hely, egy külön szoba, de ahogy sok művész, aki saját otthonában alkot, szeret az otthon kellős közepén munkához látni. Bár rugalmas a munkaideje, hiszen önmaga ura, azért a gyerekek gondozása, ellátása, nevelése „megköti” a kezét. Reggel iskolába, oviba viszi a gyerekeket, a párja Budapesten dolgozik, így délutánig övé a ház, szabadon engedheti a fantáziáját, és nem zavar senkit, ha fonalakkal, zsinórokkal van tele a nappali asztala. Meg ékszeralkatrészekkel, csillogó réz, ezüst, aranyozott kupakokkal, kapcsokkal vagy díszítő kövekkel.

Fotó: Fűzi Réka

Fotó: Fűzi Réka

Madárdalosan szépek

Ahogy a színekhez, a zsinórokhoz választott alapanyagokhoz, kiegészítőkhöz is bátran nyúl, fémekkel, csillogó, maga tervezte motívumokkal dobja fel a zsinórékszereket. Néha persze csak a zsinór az, ami önmagában – minden kiegészítő nélkül – csavarodik a térben és lesz belőle virág, szív vagy olyan minta, amiről addig csak álmodtunk. Néha csak olyan, mintha… Mintha szív lenne, mintha madár vagy virág: egy halvány, mesebeli grafika egy rég megcsodált gyerekkori mesekönyvből. Finoman népies, csak érezzük, hogy az adott darabnak köze van a közös népművészeti kincseinkhez. A gyökerekig visszanyúl a minta, de csak emlékeztet, nem akarja ránk erőltetni a régi szimbólumokat.

Én madárdalosan szépnek látom ezeket a darabokat is.

Néha az a csavar az általa készített darabokban, hogy nincs benn csavar: hagyja, hogy az alapanyag struktúrája érvényesüljön, legfeljebb valami ütős színkombinációval visz bele erőt. Vagy az egyensúllyal játszik, oldalra viszi a hangsúlyt, a nyak ívére csalogatja a szemet.

Fotó: Fűzi Réka

Fotó: Fűzi Réka

Szettekben is gondolkodik, hogy aki nála választ, össze tudja hangolni viselt ékszereit, karkötő, nyakék, fülbevaló azonos színben, mintával. Néha azonban magányosan is csodás darabokat alkot: ilyenek a „páratlanul” is szép fülékszerek, amelyekből kettő már sok lenne, de egy szál magukban a legegyszerűbb ruhadarabot is feledhetetlenné teszik. Mert csavarosan egyszerű. Tisztán látható.