Siker

Váljunk tudatos fogyasztóvá 5 lépésben

Tudatos fogyasztónak lenni nemcsak saját, de családunk, környezetünk, sőt az egész bolygó érdeke is. A tudatos vásárló nemcsak a termék árát nézi, de odafigyel a származási helyre, az előállítási körülményekre is.

Amennyiben szeretnénk mi is egyre tudatosabb vásárlók lenni, kevésbé mérgezni magunkat és a környezetünket, kezdjük el lassanként bevezetni a következő szokásokat:

Informálódjunk!

Keressünk olyan blogokat, oldalakat, netán élő közösségeket, ahol tudatos fogyasztók írnak, oktatnak, vagy csak elmondják a tapasztalataikat. Az információ, a helyes információ már fél siker. Persze érdemes résen lenni, ne higgyünk el mindent feltétlenül! Ám annak érdemes utánajárni például, hogy kedvenc kávézónkban honnan szerzik be a kávét.

Címke

Mindig mindennek olvassuk el a címkéjét, amennyiben először vásároljuk, ez érvényes minden termékre, még a ruhára és a cipőkre is. A címke elárulja, organikus-e az anyag, fair trade, vagy helyi forrásból származik-e.

Fotó: Pexels/ CC0 License

Fotó: Pexels / CC0 License

Szükségem van rá, vagy csak akarom?

A gazdaság a fogyasztói társadalomban úgy működik, hogy rengeteg olyan dolgot is megvásárolunk, amikre valójában nincs is szükségünk: új telefon, új arclemosó, új öblítő, új kocsi. Amíg jó a régi, nincs szükségünk újra. Kerüljük a reklámokat, sokkal nagyobb hatással vannak ránk, mint gondolnánk.

Közeli helyeken

Válasszunk közelben gyártott, termesztett élelmiszereket. Ma már rengeteg helyen beszerezhetjük a közeli gyümölcsöket, zöldségeket. Az igazán elvetemültek még helyi ruhagyártóktól is vásárolhatnak, például menő dizájnerektől.

Újrahasznosítás

Ne csak a szemetet hasznosítsuk újra, de saját régi tárgyainkba is leheljünk új életet, vagy ha már nincs rá szükségünk, ajándékozzuk el olyannak, akinek még jól jöhet.