Egészség

Honnan tudtad, hogy jön a baba? A legelső jelek

Van, aki a harmadik tesztnek sem hiszi el, vagy csak az ultrahangképtől válik számára kézzel foghatóvá a méhében növekvő kis ember, de a legtöbb nő már azelőtt tudja, hogy terhes, hogy az orvosilag kimutatható lenne.

A fogantatáskor

Tényleg vannak olyan nők, akik már akkor megérzik, hogy itt valami történt, amikor a két sejt épphogy csak találkozik. Akár azért, mert már régóta tervezték a babavállalást, és pont jókor bújtak össze, akár csak azért, mert az átlagnál érzékenyebbek a világ változásaira.

Ancsi már a kezdetektől ráérzett: „Az első gyerekünk teljesen természetesen fogant, akkor még nem álltak hegyekben az ovulációs és terhességi tesztek, mint most a másodiknál. És megéreztem! Akkoriban néha megtörtént, hogy a pillanat hevében nem védekeztünk, de nem is foglalkoztunk azzal, hogy teherbe eshetek, ám szeretkezés közben valami földöntúli boldogság járt át, aminek semmi köze nem volt a szexhez. Egyszerűen tudtam, hogy anya lettem, és kilenc hónapra rá szültem is. Eleinte nem hitt nekem senki, de igazam volt. A szomszéd hároméves kislánya pedig öthetes terhes koromban, amikor még senkinek sem szóltam a titkomról, megsimogatta a hasam, hogy ‘köszönjön a babának’. Nem tudhatta, hogy terhes vagyok, még a hideg is kirázott.

Hasfájás

A megtermékenyített petesejt egy ideig vándorol, és 7–12 nap, mire beágyazódik a méhfalba, ez pedig járhat szurkáló, görcsszerű fájdalommal. Petra innen sejtette, hogy terhes lehet. „Mivel a peteérésemet is mindig megérzem, ez az enyhe fájdalom azt mutatta, hogy a kis sejtcsomó épp beágyazódik. Persze volt olyan ciklus, amikor ugyanez a fájdalom éppen azt jelentette, hogy nemsokára meg fog jönni, de a terhességemnél kicsit másmilyen volt az érzés.”

Fotó: Freepik.com/Photoduet

Fotó: Freepik.com/Photoduet

Mellrobbanás

A mellbimbók sötétebbé válása, a mell megduzzadása, érzékenysége nemcsak a menstruáció, de a terhesség jele is lehet. Lillát ez sokszor becsapta: „Egy évet kellett várnom, mire teherbe estem, a második hónaptól kezdve meg annyira rágörcsöltem, hogy biztos meddő vagyok, hogy mindenféle jelet produkáltam. Főleg a melleim jelezték a hormonális változásokat, majd’ leszakadtak, nagyon érzékennyé váltak, utáltam még a legpuhább melltartó érzését is. Minden hónapban azt hittem, ez a terhesség jele, és aztán mindig csak az lett belőle, hogy megjött. De mielőtt orvoshoz mentünk volna, a mell-leszakadás már terhességet jelzett, most vagyok a hatodik hónapban, a hasam nem nagy, de a melleim egy kosárméretet nőttek, és még mindig nagyon érzékenyek.

Kívánósság, undor, hányinger, szédülés

A legtöbb nő alapvetően érzékeny a szagokra, az ízekre, és terhesség nélkül is előfordulhat kívánósság, például vitaminhiány miatt, és meg is undorodhatunk a nagy mennyiségben bevitt megszokott ételeinktől. Mindezek viszont a korai terhesség biztos jelei közt is szerepelnek: a friss anyukák elájulnak, hányingerük lesz olyan illattól, amitől korábban nem, hirtelen furcsa ételek iránt éreznek vágyat, vagy rá sem bírnak nézni mondjuk a kávéra. A reggeli hányinger akár a fogkrémtől is jelentkezhet, és társulhat hozzá szédülés is. Persze szédülni, elájulni az alacsony vércukorszint miatt vagy fertőzéskor is lehet, de valójában ez a két leggyakoribb tünete a terhességnek.

Fotó: Freepik.com/Yanalya

Fotó: Freepik.com/Yanalya

Aluszékonyság, fáradtság

Reggel alig bírunk felkelni, dolgozni zombiként indulunk, és csak azért vagyunk képesek végigcsinálni a napot, mert tudjuk, hogy délután beájulhatunk az ágyba, ahonnan ki sem kelünk reggelig. Az extrém fáradtság, alvásigény is koraterhességi jel, a szervezet próbál alkalmazkodni a változásokhoz, a hormonszint ingadozásaihoz. Egyébként ez utóbbi hangulatingadozásokhoz, síróssághoz, idegességhez is vezethet, tehát abban a néhány órában, amikor ébren vagyunk, sértődősek is lehetünk.

Gyakori pisilés

Vera azt hitte, felfázott: „Mivel gyakran voltak felfázásszerű tüneteim az együttléteink után, a barátommal már bánatosan néztünk össze, hogy na már megint azért rohangálok ötpercenként pisilni, mert fertőzésem van. Nem is értettem, mert szedtem a tőzegáfonyát, ittam a napi három liter vizet, akkor miért? Néhány hét múlva, amikor nem jött meg, már tudtuk, miért :) . Azóta is csak rohangálok, a dokim szerint a méhem nyomja a húgyhólyagomat.”