Stílus

Készítsünk saját parfümöt fillérekből

Ma délutánra feltehetően az összes magyar nő pacsuliillatot áraszt majd magából, feltéve, ha vagyunk olyan szerencsések, hogy nem jéghideg kútvízzel locsolnak meg bennünket a fiatalemberek. De mi lenne, ha jövőre már a saját készítésű parfümjeink egyikét nyomnánk a lovagok kezébe, hogy azzal illatosítsanak bennünket?

Saját parfümöt készíteni sokkal egyszerűbb, mint gondolnánk, túl sok hozzávaló nem kell hozzá, és a patikában mindegyik beszerezhető. Vásároljunk egy kevés tiszta alkoholt, hozzá jó minőségű, tiszta illóolajokat. Ezek ugyan nem olcsók, de még mindig egy bolti parfüm árának a töredékébe kerülnek. Vásároljunk többfélét, és kísérletezzük ki a hozzánk legjobban illő illatot. Válasszunk jojobaolajat, levendulaolajat, gerániumolajat, ilang-ilangolajat, vetiverolajat, mindnek nagyon finom az illata, és jól kombinálhatók egymással. Ha kész van az illat, így természetesen még túl erős, hígítsuk fel desztillált vízzel, már csak egy megfelelő szórófejes üvegcsét kell beszereznünk (patika), és máris kész a saját parfümünk.

Fotó: Pixabay/CCO Public Domain

Fotó: Pixabay/CCO Public Domain

Olajos változat

Készíthetünk olajos változatot, ekkor nem kell bele alkohol, ami amúgy nagyon szárítja a bőrt, helyette használjunk jojobaolajat, nagyjából 10 milliliternyit, és ebbe cseppentsük bele kedvenc illatkeverékünket. Öntsük egy sötét színű üvegcsébe, és jól rázzuk össze. Nagyjából tíz nap kell neki, míg összeáll, ez idő alatt érdemes legalább naponta egyszer összerázni, hogy az olajok megfelelően vegyüljenek egymással. Az olajos parfüm nem úgy működik, mint az alkoholos, nem kell hozzá szórófej, inkább csak kenjük be vele reggelente a csuklónkat, így érezhetjük egész nap a friss illatot magunkon.