Csillagok

Fussunk neki még egyszer! – Spórolási tippek újrakezdőknek, szétszórtaknak, feledékenyeknek

Azt nem merném állítani, hogy tudok spórolni. Próbálkozom. Néha az élet előcsalogat kreatív megoldásokat, de célirányosan, előre gondolkodva (számolgatva) és rendszeresen, pláne hosszú időn keresztül, soha nem sikerült megvalósítanom a takarékoskodást.

Pedig tudom én jól, hogy nem csak pénzről szól a dolog, és bár több forint maradhat a havi költségvetésben, ha észszerűen bánunk az anyagi javakkal, a fókusz a személyes megtakarításról egyre inkább a környezetről való gyengédebb és észszerűbb gondoskodásra irányul. Ha figyelek a vízfogyasztásra, arra, hogy kihúzzam, lekapcsoljam, amit ki kell, le kell, akkor nemcsak másra fordítható forintokat takarítok meg, de szeretettel bánok a Földdel is.

Hát nekem nem mindig sikerül ez a szeretetteljes bánásmód (néha közbeszól egy cipőőőőő), így április havi célkitűzésem a tudatos takarékoskodás lett. Ahogy telnek az évek, egyre jobban bejön nekem ez a tudatos gondolkodás – de sajnos nem csak ez az egy jele van annak, hogy távolodom a fiatalságomtól. (Direkt nem írom le, hogy közelítget valami MÁS. Direkt, csak azért sem… ez is tudatos, és kész.)

Fotó: Freepik.com/Pressfoto

Fotó: Freepik.com/Pressfoto

Szerintem az a baj, hogy nincs elég információm arról, hogyan lehet egyszerűen, a mindennapokba is beépíthető módon takarékoskodni. Úgy, hogy ne váljak hárpiává a saját családomban (kapcsold már le, öt perc fürdés, gyerek, slussz-passz, esküszöm berakok a fürdőbe egy órát, vagy szerzek egy olyan csaptelepet, ami öt perc után lekapcsolja a meleg vizet). Az is segít persze, ha jó példát mutatok, de mivel a család férfi tagja élen jár ebben a példamutatásban, mégse jutottunk egyről a kettőre, annyira nem hiszek ebben a megoldásban.

Szóval nincs vonalvezetőm, éppen ezért összegyűjtöttem a netről, mit is ajánlanak mások. Remélem, mindenki, akinek hasonló problémái vannak, hasznát veszi majd. Én igyekszem megfontolni az ajánlásokat. De azért egy következő cikkben, ígérem, saját ötleteimet is nyilvánosságra hozom majd. Hátha talál benne valaki épkézláb vagy kifejleszthető megoldást.

Telekocsi – sok jó ember kis helyen is

Jó ideig távol tartottam magam a megoldástól, pedig pénztárcabarát – általában feleannyiba kerül egy telekocsis utazás, mint az azonos távolságra szóló vonat- vagy buszjegy. Ez az egyik érvem. A másik, hogy egy ember helyett öt ember szállítása igenis környezetbarát. Ötödannyi káros kipufogógáz szennyezi a levegőt, mint ha mind az öt ember más és más autóval közlekedne – egyedül. A harmadik érvem az, hogy rendszerint jó fej embereket sodor össze az élet, de legalább egy biztosan akad, akinek a története megérint. Sok-sok villáminterjú, sok cikk született már úgy, hogy szóba elegyedtek velem az utasok. (Mondjuk én a vonaton is szóba elegyedek másokkal.)

Banki hitelek/hol pihen a pénz?

Annyira azért nem értek hozzá, hogy részletekbe menően kifejtsem ezt a témakört, de az biztos, hogy időről időre nem árt egy pénzügyi tanácsadóval meginni egy kávét, kifizetni az óradíját, és vele közösen átvizsgálni, nincs-e kedvezőbb hitel a jelenleginél, esetleg átfutni a bankok kínálatát. Tízezreket spórolhatunk, ha résen vagyunk, és beszerezzük a megfelelő információt pénzügyeinkről. Ugyanez a helyzet a biztosításoknál, valamint a telefonszolgáltatóknál is. Néha NEM éri meg régi ügyfélnek lenni, mert új ügyfélként kedvezőbb dolgokkal kecsegtethetnek minket.

Kapcsoltam, lekapcsoltam, kikapcsoltam

Talán a legegyszerűbben megvalósítható takarékoskodás, és amíg a fenti banki, biztosítási spórolásnál nem nagyon találtam összefüggést környezetvédelem/saját takarékoskodás között, e ponton akad. Ne maradjon égve lámpa, ha nincs rá szükségünk, ne ússzon fényárban a lakás, az éjjeli jelzőfényeket nappal iktassuk ki. Pár perc figyelem csupán, de bizonyíthatóan karcsúbb energiaszámla érkezik a következő elszámolás során. Megéri. Sokszorosan. Ha mindezt a fűtéssel és a vízzel is eljátsszuk, akkor nemcsak több pénzünk marad (amiből akár utazhatunk is), de jó érzéssel tölthet el a tudat, hogy mi tettünk valamit környezetünkért. Kapcsoljunk időben, amíg még lehet.

Fotó: Freepik.com/Photoduet

Fotó: Freepik.com/Photoduet

Kuponvarázslat

Bevallom, kupont eddig csak külföldi utazásnál és kozmetikai kezeléseknél vettem igénybe, illetve egyszer egy szuper dioptriás napszemüveget vásároltam töredékárért (vizsgálattal együtt)… Átlag ötven százalékot spóroltam a szolgáltatás/termék eredeti és reális árához képest. Igen, nem csalás, nem ámítás, érdemes rárepülni a kuponokra, de azért észnél kell lenni: a nagyon olcsó legyen gyanús, mindig csekkoljuk le azt is, hogy a kupon a valóban megfelelő helyre csalogat-e minket. Érdemes tájékozódni, legyen szó akár egy szépségszalon kínálatáról, akár utazási irodáról, és akkor is, ha valamilyen fantasztikus egészségügyi ajánlaton akad meg a szemünk.

Márkamágia, avagy a név hatalom?

Számomra talán ez a kihívás a legkönnyebben megvalósítható, sose dőltem be egyetlen szépen csengő márkanévnek se. Az öltözködést rendszerint second hand módon oldom meg, barátnők, a nővérem vagy turkálók polcairól öltözöm, és a szívemre tehetem a kezem, ott is az érdekel, csinos vagyok-e a választott ruhadarabban, vagy sem. Ha nem, akkor felőlem illethetik bármely névvel, nem fogom megvenni/átvenni a ruhát. A kozmetikumoknál pedig egyre inkább előnyben részesítem a saját magam kavarta dolgokat. Majd találok nekik valami hangzatos nevet, és saját márkás termékekkel ápolom magam.