Csillagok

A meditáció titkai

Az élet nehéz, és valljuk be, egyre nehezebb: nő a nyomás a munkahelyünkön, otthon, de már az utcán, közlekedés közben sem tudunk pihenni, gondolkozni, ellazulni, hiszen ránk ragad a többi ember feszültsége, idegessége.

Időről időre szükségünk van arra, hogy agyunkat kikapcsoljuk. Ez nem azt jelenti, hogy nem gondolkozunk, hanem hogy másképp gondolkozunk. Meditálni első ránézésre könnyű, ám ha nekiállunk, rájövünk, hogy valójában pokoli nehéz megnyugodni, látszólag nem csinálni semmit, csak együtt létezni önmagunkkal és a gondolatainkkal. Íme négy titok, a segítség, hogy mégis könnyebben menjen.

Legyünk tisztában azzal, hogy a meditáció szorongáshoz is vezethet!

Ugyan nem ez a célja, ám nem ritka mellékhatás. Lelassulni, szembesülni önmagunkkal sosem könnyű, pláne az elején. De fontos, hogy ne ijedjünk meg, gyakoroljunk!

Elképzelhető, hogy ez a szorongás sosem múlik el teljesen

Még ez is teljesen rendben van, hiszen egy olyan világhoz szoktunk hozzá, melyben folyamatosan csinálni kell valamit, vagy valaminek ingerelnie kell az agyunkat. Van, hogy ezt nem tudjuk teljes mértékben magunk mögött hagyni, mindenesetre törekedjünk rá.

Fotó: Unsplash/ Amanda Mocci

Fotó: Unsplash/ Amanda Mocci

Szakítsunk rá időt!

Olyan nincs, hogy nincs időnk önmagunkra. Keressünk és találjunk! Ha kell, keljünk fel reggel 10 perccel korábban, amikor még csendes a ház. Nem kell feltétlenül lótuszülésbe préselni magunkat jógamatracon, elég, ha egy forró csésze teával kiállunk az erkélyre, és nézzük a várost.

Egyszerűbb, mint hinnénk

A meditáció az egyik legegyszerűbb emberi cselekvés, csak hajlamosak vagyunk, mint mindent, ezt is túlbonyolítani. Csak lazuljunk el, maradjunk így egy ideig, más dolgunk nincs is.