Otthon

Inkább rejtsük el, ne posztoljuk!

Furcsa világot élünk. Alig egy évtizeddel ezelőtt a legfontosabb még a saját személyes terünk, személyes információink, privát szféránk védelme volt, s ma ehhez képest mit teszünk? Kiteregetjük az életünket, boldog-boldogtalan orra alá dörgöljük a kozmetikázott valóságot.

S a baj az, hogy legtöbben nem vagyunk elég óvatosak, és nemcsak a barátainkkal, de félismerőseinkkel, sőt teljesen idegenekkel is megosztjuk legféltettebb kincseinket. De vajon miért? Miért esik ennyire jól tudatni a világgal, mit érzünk, kit szeretünk, mit vettük fel vagy éppen mit ettünk aznap? Sosem látott kérkedésbe fulladt a közösségi média egy évtized alatt, s az emberi természet lehető legrosszabb tulajdonságait nagyítja fel és bátorítja.

Trenddel szembe

Nyilván tart még az újdonság varázsa, hisz a regisztrálók száma mind a mai napig folyamatosan nő. Elmondható, hogy még mindig csak ismerkedünk a közösségi média erejével és hatalmával, óvatosan próbálkozunk, de egészen egyszerűen még nem tudtuk felmérni a hatását. Nemhogy mi, egyszerű „stupid userek”(ahogy első informatikatanárom hívott bennünket), de még a képzett, sokat látott szociológiaprofesszorok sem látják, mi lesz ennek a vége. Vége lesz egyáltalán? Mert előbb-utóbb meg kell állítani a trendet, különben maga alá gyűr bennünket, s kiforgatja a világot a sarkaiból.

Fotó: Unplash.com/Mike Wilson

Fotó: Unplash.com/Mike Wilson

Amit tehetünk, hogy privátra állítjuk a fiókunkat, amilyen gyorsan csak lehet, sőt, a legjobb az „ismeretlen ismerőseink” számára csinálni egy külön csoportot, így ők nem látják, mikor indulunk el nyaralni, milyen szép és drága az új óránk, valamint a gyermek év végi bizonyítványát. De az sem baj, ha csak magunkról posztolunk képeket és információkat, a családtagjainkat, pláne a saját gyerekünket pedig békén hagyjuk. Ezzel nemcsak az ő személyiségi jogait védjük, de felelős magatartásra is taníthatjuk, példát mutatva neki. Valójában senkit nem érdekel, pontosan mit evett aznap, hányszor állt fel, és pontosan mit gügyögött gyermekünk, unokánk. Ne legyünk naivak, a legtöbben pusztán udvariasságból, megszokásból és unalomból kedvelik ezen tevékenységeket, nem pedig azért, mert ténylegesen érdeklődnek családtagjaink élete, sorsa iránt.

Nem véletlen alakult ki súlyos évezredek alatt az embereknek az intim szférája, hiszen nem lehet, nem kell, sőt nem is szabad mindent megosztani a külvilággal. Kell hagyni magunknak valamit, ami csak a miénk és legszűkebb környezetünké, mert ha nem így teszünk, oda a titok és az esszencia, épp a lényeg veszik el.

Fotó: Unplash.com/ Brooke Cagle

Fotó: Unplash.com/ Brooke Cagle

Akik már feladták

Rengeteg ismerősöm törli magát a Facebookról éppen ezekben a pillanatokban is, vonul teljes inkognitóba vagy készít új profilt. S hogy miért? Mert megunták a hazugságokat, unják a kamuképeket, -eseményeket, és többé már nem kíváncsiak az üres like-okra és a rosszindulatú kommentekre. Mert a közösségi média ápolja és eltakarja a valóságot, s egy amúgy is ingatag lábakon álló profil mögül az emberek nemcsak vakmerőbbek, de rosszindulatúak is, és egyszerűen bátrabban hazudnak, na jó, ferdítik el a valóságot.

A témával bővebben foglalkozik a Ridikül 17:10-kor kezdődő mai adása, melynek címe: Adj helyet magad mellett! Hol húzzuk meg a határokat? Erről kérdezzük Brockhauser Barbarát, Fábián Anitát és Galán Angélát. Meglepetés férfi vendégünk szakmájából kifolyólag kíváncsi és nyitott szemmel figyeli az emberek közötti kapcsolatot.

A tegnapi adást pedig ezen a linken nézhetjük vissza.