Konyha

Fantasztikus tavaszköszöntő saláták

A héten megdőltek a melegrekordok, kivirultak a piacok, közeleg a húsvét, és virágba borulnak erdők-mezők – ennél több nem is kell hozzá, hogy az ember a tányérján is üde, friss, tavaszi szín- és ízkavalkádot lásson viszont.

Még csak most indultak be a primőrök is, és ezek is üvegházakban nevelkedtek, de mégis legalább üdítő frissességet hoznak az egyre sanyarúbb vagy teljesen íztelen téli zöldségkínálat után. És mivel a kínálat még nem különösebben széles, kora tavaszi salátákat viszont tökéletesen lehet alkotni friss és nem primőr zöldségek keverékével, az alábbi három recept valódi színkavalkád lesz majd a tányérokon:

Fotó: Pexels/CC0 License

Fotó: Pexels/CC0 License

Zöld, zöld, zöld!

Zöld lóbab, pisztácia, zöld spárga: olyan, mintha maga lenne a tavaszünnep! A zöld három különböző árnyalata, amit a friss zöldfűszerek tovább gazdagítanak, és az egész olyan hatást kelt a tányéron, mint egy dúsan zöldellő rét.

Hozzávalók:
egy marék pisztácia
1 csésze hámozott lóbab
1 nagyobb szál újhagyma
2 tk. fehér borecet
4 ek. olívaolaj
0,5 csokor zöld spárga
két marék rukkola
friss menta, tárkony vagy petrezselyem ízlés szerint
só, bors
A babot és a spárgát pár percre forrásban lévő vízbe dobom, majd miután kivettem, rögtön jéghidegbe áztatom, hogy ne puhuljanak tovább a gőzben. Az újhagymát apróra vágom, és összekeverem az ecettel és az olívaolajjal. A salátát összevágom, majd minden hozzávalót összekeverek egy nagy tálban. Bármilyen friss zöldfűszert tehetünk rá, de legjobban a menta illik hozzá.

Fotó: Unsplash/Brooke Lark

Fotó: Unsplash/Brooke Lark

Chimichurris avokádó, retek és répa pácolt hagymával

A tavalyi répák szépen kiszínezik, az idei retek pedig frissességet ad ennek a salátának. A citromleves pác elveszi a hagyma erejét – ettől „csókállónak” még nem neveznénk, viszont nagyon finom… Különlegessége pedig a chimichurri, ami a brazilok pestója, és zseniálisan finom.

Hozzávalók:
Az ecetes hagymához:
egy kis fej lila hagyma
fél citrom leve
0,5 mk. só
A chimichurrihoz:
1 gerezd fokhagyma
3 ek. petrezselyem
1-1 ek. menta és tárkony
3 ek. olívaolaj
2 tk. citromlé
só, bors
A salátához:
1 avokádó
2 közepes répa
1 csokor retek
A hagymát felaprítjuk, és a dresszingben állni hagyjuk legalább 20 percet. Közben a chimichurrihoz mindent felaprítunk, és szintén összekeverjük. A salátához az avokádót megpucoljuk és felkockázzuk, a többi zöldséget pedig zöldséghámozóval vékonyra szeleteljük. Az avokádót átforgatjuk a chimichurriban, pár percig állni hagyjuk, majd tálalás előtt az egészet összekeverjük.

Fotó: Unsplash/Artur Rutkowski

Fotó: Unsplash/Artur Rutkowski

Epersaláta, mert tavasz van!

Azt már tudjuk, hogy az eper és a balzsamecet jól illenek egymáshoz (hát még ha rukkola is kerül mellé…), de az epres saláták fehér húsú sültek mellé is finomak.

Hozzávalók:
fél kiló eper
0,5 csésze natúr mogyoró (földi vagy török)
2 szál rebarbara
2 ek. cukor
1 ek. narancslé
1 ek. citromlé
néhány szál menta
rukkola, madársaláta igény szerint
Az epret és a rebarbarát megmossuk és falatokra vágjuk. A natúr mogyorót forró serpenyőben illatosra pirítjuk. A dresszinget elkészítjük, majd összeforgatjuk a gyümölcsökkel és megszórjuk a mogyoróval. Kiválóan illik sült húsok mellé is, ekkor egy-egy marék zöldsalátát is keverjünk a gyümölcsök mellé!