Otthon

“Indulhatunk, ha elmosogattál?”

Mi lesz az ebéd? Kimostad a pólóm? Kivasaltad az ingem? Vettél almát? Hol van az a dosszié? Indulhatunk, ha elmosogattál? Naponta halljuk az ehhez hasonló kérdéseket, a házimunkát, a háztartás vezetését mégis sokan “láthatatlan munkának” nevezik. De miért nem lehet azt észrevenni?

A kapcsolatunk elején a párom mindig észrevette, ha házimunkát végeztem. Akármilyen kis dolog is volt az, szóvá tette, hogy milyen jó, hogy megcsináltam, és meg is köszönte. Az idő múlásával azonban egyre halványabb érdem volt a mosogatás, főzés, takarítás, mára, 10 év házasság után pedig hamarabb szóvá teszi, ha valami nincs elvégezve, minthogy észrevenné, hogy valamit csináltam” – mondta Anna. A 36 éves tanítónő szerint nem azzal van a baj, hogy a nők végzik a házimunka nagy részét, sokkal inkább az, hogy ez egy olyan elvárás, amit mindenki alavetőnek vesz, és sokszor észre sem veszi senki, hogy mennyi ideig állt a tűzhely mellett, vagy hogy egy órán keresztül sikálta a fürdőszobát. Pedig szerinte mindez sokkal fontosabb, mint ha lemossa a párja a kocsit, azt mégis észre kell venni, és ha nem dícséri meg a csillogó tisztaságot, a férje egy félmondattal akkor is jelzi, hogy mennyi ideje ráment az autó lemosására.

Fotó: Pexels/CC0 License

Fotó: Pexels/CC0 License

Munkamegosztás

Vannak olyan családok, ahol létező jelenség a munkamegosztás. Itt nemcsak anya takarít, hanem a gyerekek, de még apa is kiveszi a maga részét a házimunkából. “Nálunk le vannak osztva a szerepek. Amióta a gyerekek elég nagyok, segítenek a portörlésben, vagy a tányérok eltörölgetésében. A férjem olykor felporszívózza a szobákat, de a szemetes kiürítése és a bevásárlás is az ő feladata. A többit jórészt én végzem el, de nekem már ez is nagy segítség, különösen azért, mert nem szeretek porszívózni” – mosolygott Lilla. A 38 éves titkárnő hozzátette, hogy ő egyedül is szívesen elvégezné a házimunkát, de jól esik neki a segítség, és az is, amikor a gyerekek megjegyzik, milyen szép a felmosott járólap a konyhában, vagy hogy milyen jó illatú lett a frissen mosott szoknyájuk.

Fotó: Pexels/CC0 License

Fotó: Pexels/CC0 License

Láthatatlan házimunka?

Baj az, ha a házimunka láthatatlan marad? Nem feltétlenül. Vannak, akik örülnek, ha gyorsan elvégzik, szinte észrevétlenül, és örömüket lelik abban, hogy a párjuk vagy a családjuk szép, tiszta körülmények között töltik az idejüket otthon. Nem fáradtság ez nekik, hanem érsze az életüknek, a hétköznapjaiknak. A munka utáni szabadidejüknek. S hogy mi a fizetségük? A tudat, hogy tettek valamit a családjukért. És a szeretteik arca, akik élvezik azt a hátteret, amit így biztosít nekik a feleségük, a barátnőjük, a párjuk, az anyjuk. “Engem cseppet sem zavar, hogy láthatatlan marad a munkám. Sőt, élvezem, hogy észrevétlen teremtek olyan otthont a férjemnek és a fiaimnak, ahol szeretnek lenni, szeretik az idejüket tölteni. Nekem ez a fizetség érte, és ez bőven elég” – magyarázta Elvira. A 36 éves pedagógus szerint ő nőként visszakapja mindezt a férfjétől, még ha nem is minden napos dicsérettel és “köszönömmel”, de olykor apró ajándékokkal, virággal, csokival, vacsorával lepi meg a párja – ha nem is csak a házimunka miatt, de hiszi, hogy többek között azért is.

A témával Láthatatlan munka címmel és sztárvendégekkel foglalkozik a Ridikül ma is 17 óra 10 perckor kezdődő adása. A stúdióban beszélget Spronz Júlia, Sándor Mónika és Dobos Evelin, valamint meglepetésvendég is érkezik hozzánk.

A tegnapi adást ezen a linken nézhetjük meg.