Konyha

Az új évezred legborzasztóbb étkezési szokásai

Az 1980 és 2000 között születettek, azaz az Y generáció tagjainak étkezési szokásai már-már kétségbeejtőek. Fogalmunk sincs, hosszú távon mennyire roncsolja a sok mesterséges anyag a szervezetet, de sejtjük, hogy jót nem teszünk ezzel magunknak.

Sokkal többet költenek

Gombamód szaporodnak az éttermek, kifőzdék, street és fast food vendéglátóhelyek, így gyakorlatilag a fiatal felnőttek otthon már nem is esznek, a konyhát semmire sem használják. A reggeli kávét egy trendi helyen vásárolják meg, s papírpohárban isszák meg útközben. Reggelit a pékségben vesznek, az ebédet délben az irodai étkezdében fogyasztják el, este pedig gyakran egy menő belvárosi helyen vacsoráznak.

Kevesebb tápérték

Habár a csapból és az internet összes csatornájából is az egészséges étkezés fontossága ömlik rájuk, az Y generáció tagjai sokkal kevesebb értékes tápanyagot visznek be, mint régebben.

Fotó: Pexels/ CC0 License

Fotó: Pexels/CC0 License

Zöldség, gyümölcs

Az ajánlások szerint naponta ötször kellene zöldséget vagy gyümölcsöt enni, a húsz-harminc évesek ennek a töredékét sem fogyasztják el. Ami zöldség bejut az a hamburgerben lévő saláta, a tésztaszószban lévő paradicsom és a pizzán ülő ananász. Köztes étkezés gyanánt szívesebben esznek csipszet, csokit.

Alkohol

Sokkal több alkoholt isznak, mint elődeik valaha is tették, s mivel lassan hozzászokik a szervezetük, ezért egyre többre van szükségük ahhoz, hogy érezzék a hatását. Rengeteg alkoholos frissítőt kínálnak az üzletek, melyek finomak, habár tele vannak cukorral és mesterséges ízfokozókkal.