A gombaszezonhoz hasonlóan a medvehagymával kapcsolatban is óvatosságra intenek a hatóságok minden évben, amikor kezdődik a szezon. Vadon termő finomságokról lévén szó, és mert óvatlan szemek számára könnyen összetéveszthetőek a termések mérgező növényekkel, kell is a rendszeres figyelmeztetés. De az erdei gombákkal ellentétben medvehagymát most már a szupermarketek polcain is lehet kapni, azok a csokrok pedig biztosan nem rejtenek gyöngyvirág-leveleket. Aki a piacon vesz medvehagymát, otthon a biztonság kedvéért fogyasztás előtt nézze át a leveleket.
Fotó: Pexels/Lukas
Gyöngyvirág vagy medvehagyma?
A gyöngyvirág mérge már két-három levél elfogyasztása után szívproblémákat okozhat. Ezért aki bizonytalan, vagyis inkább biztosra megy, a következőket ellenőrizze le fogyasztás előtt a növényen:
– a levelet megdörzsölve enyhe fokhagymaillatot áraszt
– a gyöngyvirág levele szélesebb, 6-8 centiméteres és sötétzöld, a medvehagymái nyúlánkabb, 3-4 centiméter széles és élénkebb zöld
– a gyöngyvirág levele fényes, a medvehagymáé nem
– a medvehagymának hagymája van, a gyöngyvirágnak vékony gyökérzete
– medvehagymát az erdőben csak árnyékos helyen találunk, mert a tűző napot nem szereti
Ellenben a kikericcsel, amely szintén mérgező, ezért a nyílt réten talált „medvehagymának tűnő” valamit ne szedjük le.
Medvehagymapesztós carbonara Jamie Olivertől
Hozzávalók (2 főre):
400 g spagettitészta
fél csokor medvehagyma
200 g sovány bacon vagy füstölt sonka
4 tojás sárgája
250 g tejszín
só, fehér bors
olívaolaj
parmezán ízlés szerint
Főzzük a tésztát al dentére. Vagy ki, ahogy szereti. A medvehagymát a tojássárgájával és a tejszínnel egy botmixer segítségével pürésítjük, sózzuk, borsozzuk, parmezánnal ízesítjük. Egy serpenyőben felhevítünk egy evőkanál olívaolajat, megpirítjuk benne az apróra vágott sonkát. Rádobjuk a tésztát, átforgatjuk a sonkás olajban, majd ráöntjük a szószt és alaposan összeforgatjuk. Egy perc múlva már tálalhatjuk is, további reszelt parmezánnal megszórva.
Mi kell a pesztóba?
A medvehagymapesztót ugyanúgy bármihez kínálhatjuk, mint a hagyományos bazsalikomos változatot, szendvicsbe, tésztára, húsok mellé, salátákhoz stb. Egy nagyobb csokor medvehagymához feleannyi petrezselymet adunk, majd turmixgépben összedolgozzuk a következőkkel:
60 g parmezán
60 g pirított fenyőmag
150 ml extra szűz olívaolaj (jó minőségű)
só, bors, pár csepp citromlé
Fotó: Unsplash/Artur Rutkowski
Medvehagymás kiflik
Hozzávalók:
500 g liszt
25 g élesztő
250 ml tej
1 tk cukor
1 tk só
1 dl olaj
150 g reszelt sajt
fél csokor medvehagyma
2 tojás (1 a kenéshez)
Az élesztőt felfuttatjuk a cukrozott tejben. A medvehagymát apróra vágjuk, vagy ledaráljuk – ahogy tetszik. A felfuttatott élesztőt összegyúrjuk a liszttel, sóval, medvehagymával, 1 tojással és az olajjal, két cipót formázunk belőle, majd 10 percig pihentetjük. A két kis cipót kerekre nyújtjuk, és egyenként 6–8 cikkelyre vágjuk. Megkenjük a felvert tojással, megszórjuk reszelt sajttal és feltekerjük. Előmelegített sütőben pirosra sütjük.