Konyha

Lisztkódfejtés

BFF55? BL80? BTKL? Ha eddig fogalmunk sem volt, mit jelentenek a különböző jelölések a lisztek csomagolásán, akkor a következő pár percet szánjuk arra, hogy megismerjük, mit is eszünk pontosan.

A NÉBIH Szupermenta oldalán érthetőn összeszedte, pontosan mit is takarnak a jelölések.

Az első betű a gabona típusát jelöli:

B: búza

R: rozs

D: durumbúza

T: tönkölybúza

Fotó: Pexels.com/CCO License

Fotó: Pexels.com/CCO License

A második betű a szemcseméretet és az őrlés módját jelöli:

L: liszt (apró szemcseméret)

D: dara

F: fogós (nagyobb szemcsenagyság)

FF: kétszer fogós (tapintásra érdesebb, nagyobb szemcseméret)

FFF: háromszor fogós (durva szemcseméret)

G: graham

Na és mik azok a számok?

A hamutartalom jelölésére szolgálnak. A hamutartalom a visszamaradt ásványi anyagok arányát jelentik. Minél nagyobb értékű, annál több korpa található a lisztben.

Lássunk néhány példát

BL 80: A jól ismert fehér kenyérhez használják.

BL 112: Félbarna kenyérhez használják.

BTL 50: Tésztaipari búzaliszt

BFF 55: Fogós lisztek, rétes- vagy grízes liszt. Száraztészták, vajas tészták, rétestészták előállítására alkalmas.

BL 55: Finomtészták, sütemények, élesztős tészták, omlós tészták, kekszek, ostyák, galuskák előállítására alkalmas.

BGL, GL 200: Búza Graham-liszt

RL: Rozsliszt

RL 90: Világos rozsliszt

RL 125: Sötét rozsliszt

TBL: Tönkölybúzaliszt

DSL: Durum simaliszt

BTKL: Teljes kiőrlésű búzaliszt

Mindezek mellett rengeteg más gabonaőrleményt is készítenek a malomiparban. Például kukoricalisztet, rizslisztet, árpalisztet, zablisztet, étkezési búzadarát és búzakorpát, valamint burgonyalisztet is.