A NÉBIH Szupermenta oldalán érthetőn összeszedte, pontosan mit is takarnak a jelölések.
Az első betű a gabona típusát jelöli:
B: búza
R: rozs
D: durumbúza
T: tönkölybúza
Fotó: Pexels.com/CCO License
A második betű a szemcseméretet és az őrlés módját jelöli:
L: liszt (apró szemcseméret)
D: dara
F: fogós (nagyobb szemcsenagyság)
FF: kétszer fogós (tapintásra érdesebb, nagyobb szemcseméret)
FFF: háromszor fogós (durva szemcseméret)
G: graham
Na és mik azok a számok?
A hamutartalom jelölésére szolgálnak. A hamutartalom a visszamaradt ásványi anyagok arányát jelentik. Minél nagyobb értékű, annál több korpa található a lisztben.
Lássunk néhány példát
BL 80: A jól ismert fehér kenyérhez használják.
BL 112: Félbarna kenyérhez használják.
BTL 50: Tésztaipari búzaliszt
BFF 55: Fogós lisztek, rétes- vagy grízes liszt. Száraztészták, vajas tészták, rétestészták előállítására alkalmas.
BL 55: Finomtészták, sütemények, élesztős tészták, omlós tészták, kekszek, ostyák, galuskák előállítására alkalmas.
BGL, GL 200: Búza Graham-liszt
RL: Rozsliszt
RL 90: Világos rozsliszt
RL 125: Sötét rozsliszt
TBL: Tönkölybúzaliszt
DSL: Durum simaliszt
BTKL: Teljes kiőrlésű búzaliszt
Mindezek mellett rengeteg más gabonaőrleményt is készítenek a malomiparban. Például kukoricalisztet, rizslisztet, árpalisztet, zablisztet, étkezési búzadarát és búzakorpát, valamint burgonyalisztet is.