Siker

Még az olimpiát se nézhették: 8 dolog, amiktől a nők hosszú ideig el voltak tiltva

Még mindig nem vagyunk igazán egyenjogúak a férfiakkal, hiszen nem kapunk ugyanazért a munkáért ugyanannyi pénzt. De cserébe legalább már vehetünk fel hitelt, tagjai lehetünk az esküdtszéknek, és focizhatunk is. Volt honnan feljönnünk, az biztos.

Bankhitel

Az 1900-as évek második felében már a nők is aktívan dolgoztak, csak sokkal kevesebb pénzért. A család fenntartója a férfi volt, így úgy tűnt, jogosan dönti el, mire költik el a pénzt, és mire nem. Ennélfogva a nők nem vehettek fel bankhitelt a férjük írásbeli engedélye nélkül. Még az 1970-es években, Amerikában (!) is kértek ilyen engedélyt, egyedülálló vagy elvált nők pedig kereshettek egy kizárólag férfi kezest a hitelfelvételhez. Amikor pedig megállapították a törlesztőrészletet, csak a nők fizetésének felét vették alapul, és sokkal magasabb kamatot szabtak ki rájuk. 1974-ben Amerikában ugyan törvényt hoztak ez ellen, de a diszkrimináció a legtöbb helyen ma is él, a nők ha kicsivel is, de több kamatot kénytelenek fizetni.

Fotó: Unsplash/Jan Gepogi

Fotó: Unsplash/Jan Gepogi

Kényelmes fürdőruha

Elképzelni sem tudjuk, milyen lehetett úgy strandolni menni, hogy kényelmetlen, többrétegű, vízben mozgáshoz teljesen alkalmatlan hacukát kellett hordani az illem miatt. Még a bokája sem látszhatott ki senkinek – kivéve persze a férfiakat. Az 1920-as években az önkormányzatok külön szabályozták, milyen lehet a fürdőruha: például nem mutathatott túl sokat a lábból, és ezt rendszeresen centivel ellenőrizték a strandokon. A szabályokkal dacoló fürdőzőket egyszerűen letartóztatták. Képzelhetjük, mekkora sokkot okozott Brigitte Bardot bikiniben az ötvenes években!

Terhesen dolgozni

Mai szemmel elképesztő, mit meg nem engedtek maguknak a cégek a várandós nőkkel szemben. Sokukat szó nélkül kirúgták, és soha nem vették vissza, vagy ha meg is várták a terhesség végét, legkésőbb akkor kirúgták. Amerikában így ment ez egészen 1978-ig, amikor végre  törvényileg megvédték a dolgozó terhes nőket a cégekkel szemben. Még így is, napjainkban is, csökkenti a születésszámot az, hogy a nők nem lehetnek teljesen biztosak abban, hogy gyermekkel is jó munkaerőnek tartják őket.

Születésszabályozás

Ugyan évszázadok óta létezik óvszer, azt mindig a férfi döntötte el, hogy használja-e, vagy sem. Ha egy nő el akarta kerülni a teherbe esést, kénytelen volt házi praktikákhoz folyamodni: forró vízbe ült, kimosta magát, gyógynövényes teát ivott, vagy éppen mindent megtett azért, hogy hamar elvetéljen. Abortuszról szó sem lehetett, 1869-ben az angol parlament döntött: a fogantatástól kezdve tiltotta és büntette az abortuszt. 1871-ben az Amerikai Orvosi Kamara kimondta, hogy a baba a fogantatásától kezdve ember, így az az orvos, aki terhességmegszakítást hajt végre, büntethető. Hazánkban is ugyanez volt a helyzet, ám 1945-ben az idegen katonák miatt átmenetileg engedélyezték az abortuszokat, majd 1956-tól tették feltételekkel ugyan, de jogszerűvé. Romániában 1990-ig mindenfajta abortusz és fogamzásgátlás be volt tiltva. Bár 1965-től a nők felirathatnak maguknak tablettát, és végre védekezhetnek a nem kívánt terhesség ellen, a mellékhatások miatt sokat szenvedtek. Egyedülálló nők egyébként csak 1972-től voltak jogosultak gyógyszer feliratására. Egy évvel később, 1973-ban Amerikában a legfelsőbb szövetségi bíróság megadta a nők saját testük felett való rendelkezési jogát, és legalizálta az abortuszt.

Fotó: Unsplash/Naphtali Marshall

Fotó: Unsplash/Naphtali Marshall

Foci

Amikor az első világháborúban a férfiak nagyon megfogyatkoztak, a nők elkezdtek focizni, először Angliában, aztán a világ más részein is. Hatalmas sikernek örvendtek egészen 1921-ig, amikor az orvosok azon ajánlása miatt, miszerint a női test nem alkalmas a labdarúgásra, az egész női focit betiltották. Elsőként a dánok szabadalmaztatták a női játékot, ennek nyomán jöttek létre más országokban  a női labdarúgóklubok. 1972-ig kellett várni, mire az Európai Labdarúgó-szövetség hivatalosan is feloldotta a korábbi tiltást.

Olimpia

Az ókori Görögországban a nők halálbüntetés terhe mellett teljesen el voltak tiltva az olimpiai szerepléstől. 1896-ban az első modern olimpiai játékokon sem szerepelhettek nők, mondván, nem lenne túl esztétikus. 1900-ban Párizsban rendezték meg az első olyan olimpiát, ahol már nők is versenybe szállhattak, az első női bajnoki címet Charlotte Cooper brit teniszező nyerte el. 1912-ben az amerikai nőknek még mindig nem engedélyezték az úszásban való részvételt, de más nemzeteknek igen. 1924-ben már az első magyar nő is ott volt az olimpián, de a 2012-es londoni olimpiáig kellett várni, míg az összes nemzet versenyzői között szerepeltek nők is.

Esküdtszék

Bár a bűnösök nők és férfiak is voltak, az amerikai esküdtszék tagjai között sokáig egyetlen nő sem szerepelhetett. 1879-ben a legfelsőbb bíróság legalizálta a nők esküdtszékből való kizárását. Ezt a törvényt nagyon sokáig betartották: 1927-ben csak 19 amerikai államban hagyták figyelmen kívül. A fő oka a nők eltiltásának az volt, hogy nem tesz jót nekik, ha a bűncselekmények riasztó részleteivel traktálják őket. A kongresszus csak 1957-ben törölte el a törvényt, de az államok még 1975-ig dönthettek úgy, hogy kizárják a nőket az esküdtek köréből.

Fotó: Unsplash/Riccardo Fissore

Fotó: Unsplash/Riccardo Fissore

Dohányzás a köztereken

1908-ban New York városában olyan törvényt hoztak, ami megtiltotta a nők dohányzását éttermekben, bárokban, hotelekben, bármilyen közterületen, míg a férfiaknak mindezt engedélyezte. Azokat a nőket, akik ellenszegültek, bíróság elé cipelték. Csak 1927-ben érvénytelenítették a rendeletet.