Te + Én

A szerelmet nem lehet megvásárolni – vagy mégis? Sugar daddyk és sugar babyk különös kapcsolata

A sugar daddyk és sugar babyk, azaz az idősebb, tehetős férfiak és fiatal, csinos nők kapcsolata egyre elterjedtebb nemcsak külföldön, de hazánkban is.

A jelenség természetesen létezik fordítva is, amikor tehetős idősebb nők (cougarok, azaz pumák, esetleg sugar mommyk) vetnek szemet fiatal, jóképű fiúkra (sugar boyokra), bár ez a ritkább felállás. Ezen kapcsolatok kevéssé titkolt alapja a pénz és a szépség cserealapú kereskedelme: az idősebb, gazdagabb fél anyagi támogatást nyújt a fiatalnak, drága ajándékokat vesz, szépen felöltözteti, fizeti egyetemi tanulmányait, cserébe a másik elkíséri ilyen-olyan társasági eseményekre, utazásokra, és általában szexuálisan is teljesíti a másik vágyait. Mondjuk ki: lényegében egy hosszabb távú escortkapcsolatról van szó.

Fotó: iStock.com/FlairImages

Fotó: iStock.com/FlairImages

Történelmi háttér

A történelem során sokszor bukkanhatunk hasonló viszonyokra. Az ókori görögöknél a hetérák, Japánban a gésák, Keleten háremek, Nyugaton szeretők, kegyencnők, ágyasok nyújtottak hosszabb vagy rövidebb távon elsősorban testi, de gyakran szellemi, lelki élvezeteket a férfiaknak. Elfogadott felállás volt, hogy ha egy nemesúr házasságán kívül megkívánt egy fiatal, csinos nőt, akkor alkalomadtán kielégülést keresett nála – ekkor még elég volt rangja és tekintélye e törvényen kívüli kapcsolathoz, nem is kellett feltétlenül ajándékokkal honorálni a másik társaságát.

Modern cukorpapák

Ma, a nemi egyenlőség korában, mélyen elítélnénk egy efféle, kizárólag a férfi hatalmán, befolyásán alapuló kapcsolatot, ellenben a cukorpapák módszerét már kevesebb kritika éri: ékszerek, ruhák, egzotikus utazások, különleges programok és belépés egy magasabb szociális körbe – ezek azok, amiket a kellően csinos és fiatal cukorbaba kap azért, hogy társaságot nyújtson a tehetős férfinak.

De mi ezzel a probléma? – kérdezhetnénk, hiszen ha valaki önszántából vállalja a sugar baby vagy sugar boy létet, az az ő baja, vagy éppen szerencséje, hiszen valljuk be, a tehetős, deres halántékú urak között akad sármos, szellemes, okos férfi, akivel nem kínszenvedés együtt lenni, így akár még hosszú távon jól is elsülhet a dolog… És emellett élvezhetik a pénz nyújtotta egyéb előnyöket is. Azt hiszik, megveszik a boldogságot, és talán még a szerelmet is, pedig ezek még a hitelkártyareklámok szerint sem mérhetők bankókban.

Fotó: iStock.com/anyaberkut

Fotó: iStock.com/anyaberkut

A csapda

„Mindenkinek kívánom, hogy legyen annyi pénze, amennyiről csak álmodik, hogy rájöjjön: nem ez számít” – mondta egyszer Jim Carrey. Bár szokták mondani azt is, hogy mégis jobb egy luxusautóban sírni, mint a metrón, az igazság valóban az, hogy boldogságunk nem, vagy csak kismértékben függ anyagi helyzetünktől. A kapcsolataink minősége pedig egyáltalán nem múlik a pénzen. Sokkal többet számít az elköteleződés, az intimitás (valódi), az egymás iránti bizalom, tisztelet. Márpedig pontosan ezek azok, amik hiányoznak a sugar daddyk és sugar babyk kapcsolatából. A körítés hiába szép, hiába ringatóznak luxusjachton egy távoli tengeren, hiába kortyolnak drága pezsgőt és folytatnak épületes beszélgetéseket, ha egyszer belül minden üres. Ha ott lebeg kettejük között a titkos megegyezés ismerete, miszerint a másik nem lenne most itt velem, ha nem lennék gazdag, illetve ha nem lennék csinos és fiatal…

És hogy mi a legnagyobb hiba, amibe beleeshetnek?

A sugar baby akkor téved a legnagyobbat, ha egy pillanatra is elhiszi, van rá esély, hogy a sugar daddy tényleg beleszeret, elveszi őt feleségül. Márpedig a női lélek romantikus, könnyen felmerülhetnek ilyen álmok. Pedig a sugar daddynek általában van otthon felesége, gyereke, esze ágában sincs valami külsős nőcskére hagyni vagyonát, ne adj’ Isten, további gyermekeket vállani vele, legyen bármennyire mutatós. A tehetős, sikeres férfi általában eszes üzletember, és pénzügyekben a racionalitást képviseli. Ráadásul azt is tudja, hogy a sugar babyk felhasználási ideje véges, a szépség idővel megkopik, a ráncok elmélyülnek, a mellek megereszkednek – és úgyis jön egy másik, egy fiatalabb, csinosabb.

A sugar daddy sem vétlen, dehogy. Ő ott követi el a hibát, hogy azt hiszi: annyi idős, ahány éves a barátnője. Pedig egy fiatal hölgy társasága talán késlelteti, de sosem odázhatja el teljesen azt, amitől valójában retteg: az öregséget, a halált. Létesítsen bár akárhány cukorkapcsolatot, jó, ha ezzel tisztában van, nehogy úgy járjon, mint Ivan Iljics.