Stílus

Utazási irodák helyett utazási oldalakat ajánlunk

Itt a tavasz, mindenkinek elkezdett viszketni a tenyere, megmoccant bennünk valami: menni akarunk. Hát menjünk! A pénz többé már nem (akkora) akadály.

Vagy megtakarítása van valakinek, vagy utazni szeret – valami ilyesmit olvastam az egyik kedvenc oldalamon a minap. Persze pontosan már nem tudom felidézni a mondatot, de a lényegét átérzem, mélyen megérint, és nagyon igaz rám.

Kiszakadni, utazni, úton lenni az egyik legjobb dolog a világon, de ami még ennél is jobb: készülni rá, tervezgetni, konkrét lépéseket tenni annak érdekében, hogy minél kevesebb pénzből hozzuk ki, és maradjon még a következő nyaralásra is egy kis alaptőke. Hiszen ma már egyre kevesebben utaznak irodán keresztül, valljuk be, egy vagyont gombolnak le rólunk. Ennek az összegnek töredékéből megúszhatjuk, ha mi magunk járunk utána a dolgoknak. Sőt, vannak ma már olyan oldalak, magyarok is, amik kifejezetten arra specializálódtak, hogy minél olcsóbb, akár egzotikus tájakra juttassanak el bennünket. Három nagy kedvencem az Utazómajom, a Kofferkuli és az utazom.com.

Fotó: iStock.com/michaelquirk

Fotó: iStock.com/michaelquirk

De mégis hogy álljunk neki?

  •  BERLIN – repjegy illetékekkel és 5 éjszaka szállással 40 575 Ft/fő!
  • 9 nap Tunézia Budapestről, 23 kg-os poggyásszal, szállással, minden adóval és illetékkel 88 500 Ft!
  • Azori-szigetek – repülőjegy nagy kedvezménnyel, 69 300 Ft-tól.

Alapvetően kétféleképpen: ha tudjuk, hogy hova akarunk utazni, akkor vadásszuk az ajánlatokat. Ebben az esetben nem árt, ha rugalmasak vagyunk a dátumokat illetően, hiszen olcsó repjegy, adott esetben olcsó szállás csak meghatározott időpontokra jár, egész nyáron biztos, hogy nem érvényes. Olyan is előfordulhat, hogy a jövő hétre találunk az áhított úti célunkba szóló jegyet, de az is lehet, hogy csak novemberre. Akinek olyan munkahelye van, ahonnan elengedik akármikor, s nem kell hónapokkal a szabadsága előtt bejelenteni a dátumokat, az szerencsésebb.

A másik típus egészen egyszerűen magáért az utazásért lelkesedik, nincsen favoritja. Ők nem vadásznak, hanem böngésznek, s ha szembejön egy szimpatikus, kihagyhatatlan ajánlat, akkor lecsapnak rá. Ha úgy alakul, Balira mennek, ha másképp, akkor Prágát látogatják meg fillérekért.

Egynapos tripek

Legújabb őrület az egynapos repülős utazások: reggel korai indulás, városnézés, majd vissza az esti géppel. Egyik ismerősöm így járta meg például Milánót, s mindösszesen 5100 forintjába kerül a jegy. Elképesztően elfáradt, de egy életre szóló élménnyel lett gazdagabb. Nyilván sok pénzt elköltött a reptéren és a városban, de még így is megérte. Ha nyitott szemmel járunk, s feliratkozunk még a fapados légitársaságok hírleveleire, biztosan kifoghatunk egy hasonló lehetőséget, s szinte bármelyik európai nagyvárosba eljuthatunk így. Sőt, az igazán élelmesek és elszántak fel szoktak iratkozni a különböző ár-összehasonlító oldalak értesítőjére, így azonnali tippet kaphatnak, mi hol a legolcsóbb épp.

Fotó: iStock.com/SbytovaMN

Fotó: iStock.com/SbytovaMN

Szállás

Persze a jegy még nem minden, gondolni kell a szállásra is. Nemrég összeszedtük és jól kiveséztük, hol érdemes megszállni, milyen újfajta és főleg olcsó lehetőségek közül választhatunk. Ám az is előfordul, hogy a fent említett modern kori utazási irodák egyből szállást is keresnek nekünk, s így együtt, csomagban adják közre, kalkulálnak árat nekünk.

Az utazás továbbra is önállóan történik, senki nem fogja meg a kezünket a reptéren, s ha megérkeztünk, ott kint is egyedül kell boldogulnunk, sőt, az idegenvezetőről és a velünk együtt utazó csoportról is le kell mondanunk, ez valakinek rossz hír, valakinek azonban jó. Ám ha csak minimális szinten is beszélünk angolul, ne féljünk nekivágni a nagyvilágnak, hiszen a pénz többé már nem akadály.