Siker

Íme a legboldogabb országok listája

Vajon mitől lesznek boldogok az emberek? Évek óta megkérdezik a különböző országok lakóit, hogy mennyire elégedettek az életükkel. Idén is megtették, íme az eredmény!

Az első hasonló felmérést 2012-ben végezték, azóta minden évben megismétlik a kutatók. A lista elkészítése közben figyelembe veszik többek között az adott országok társadalmi berendezkedését, olyan tényezőket értékelnek, mint például az emberek nagylelkűsége, szabadságérzete, valamint megnézik, mekkora a várható egészséges élettartam, illetve hogy mekkora az ország GDP-je. A kutatásban több mint 150 ország vett részt, ahol 3 ezer embert kértek meg, hogy értékeljék saját életüket egy 0–10-es skálán, ahol a 10 jelentette a legjobb értéket. Íme a végeredmény!

1. Norvégia

Norvégia végzett az első helyen a felmérés szerint. Úgy tűnik, hogy az olajban és más erőforrásokban gazdag országban érzik magukat a legjobban az emberek. A tavalyi negyedik hely után ez igencsak dicséretes teljesítmény.

Fotó: Pexels/ CCO License

Izland. Fotó: Pexels/ CCO License

2. Dánia

Nem sokkal maradt le a győzelemről Dánia. Ami nem meglepő, hiszen a dánoktól nem áll messze a boldogság, az elmúlt években is rendszeresen dobogós helyen állt a boldogságlistán. Többek között öt hét szabadságot kapnak évente a dolgozók, és fontosnak tartják, hogy mindenkinek legyen elég szabadideje a munka mellett.

3. Izland

Szorosan mögöttük áll harmadik helyen Izland. Úgy tűnik, hogy a hideg időtől és a hosszú éjszakáktól sem lesznek boldogtalanok az emberek. Az itt élők hálásak a természet szépségéért és a tenger adta kincsekért.

4. Svájc

Tavaly második, előtte az első, idén a negyedik lett Svájc. Nem idegeskednek, ez az egyik alapja a boldogságuknak. A lista szereplői között egyébként olyan kis pontkülönbségek voltak, hogy egy-egy válasz is könnyen megváltoztathatta a sorrendet.

5. Finnország

Több korábbi listán is már vezető helyen állt Finnország, ezért nem csoda, hogy idén is bekerült a „legboldogabb 10-be”. Alig néhány ponttal lemaradva az előzőektől, természetesen.

Fotó: Pexels/ CCO License

Norvégia. Fotó: Pexels/ CCO License

6. Hollandia

Egy 2013-as UNICEF-jelentés szerint a holland gyerekek a legboldogabbak a világon. Minden bizonnyal ez is hozzájárult, hogy a hatodik helyre kerültek ezen a listán.

7. Kanada

A várható, meglehetősen hosszú élettartam, a magasabb átlagjövedelem és az erős szociális kapcsolatok (család, barátok, munkatársak) teszik boldoggá a kanadaiakat annyira, hogy még erre a listára is felkerültek.

8. Új-Zéland

A kultúra és a magával ragadóan gyönyörű táj csak két ok, amiért az új-zélandiak boldogok. Ez elég is volt ahhoz, hogy a nyolcadik helyre kerüljenek.

9. Ausztrália

Egy 15 évvel ezelőtti kutatás megállapította, hogy a pénzügyi biztonság, a szilárd kapcsolatok és a céltudatosság hármasa az az „arany háromszög”, amitől az ausztrálok boldogok.

10. Svédország

Nehézfém, mosolygó emberek és hideg idő – ennyi is elég a boldogsághoz? Úgy tűnik, hogy a svédek esetében igen, ezért is kerülhettek a tizedik helyre a megkérdezett országok között.