Egészség

Terhesség alatti D-vitamin-fogyasztással megelőzhető az autizmus?

Nem jelentkeztek autista vonások azoknál az egereknél, amelyeknek az anyja D-vitamin-pótlást kapott a vemhesség alatt – közölték a Queenslandi Egyetem kutatói.

Az intézmény Agykutató Intézetének szakemberei szerint a mostani eredményekkel tovább gyarapodik azoknak a bizonyítékoknak a tárháza, amelyek szerint a D-vitamin kulcsfontosságú szerepet játszik az agy fejlődésében – olvasható a Science Daily tudományos-ismeretterjesztő portálon az MTI tájékoztatása szerint.

Fotó: Pexels/ CCO License

Fotó: Pexels/ CCO License

A tanulmányt vezető Darryl Eyles szerint a vizsgálatok során az autizmus legszélesebb körben elfogadott kritériumait vették alapul, és azokat az egereket tekintették érintettnek, amelyek abnormálisan viselkedtek, nehézségeik voltak a társas interakciókban, az alapvető tanulási folyamatokban, és sztereotip viselkedést mutattak. „Eredményeink szerint azok a vemhes nőstények, amelyeket az első trimeszterrel megegyező időszakban aktív D-vitaminnal kezeltünk, olyan utódokat hoztak a világra, amelyeknél nem alakultak ki ezek a rendellenességek” – mondta a kutató.

Összefüggés a D-vitamin-hiány és az autizmuskockázat között

Az Agykutató Intézet munkatársai nemrég összefüggést találtak a terhesség alatti D-vitamin-hiány és a megnövekedő autizmuskockázat között embereknél. Az autizmus nagyjából a világ népességének egy százalékát érinti, és a társas kapcsolatokban, valamint a kommunikációban okoz különböző fokú nehézségeket. A D-vitamint a szervezet a napsütésből tudja felvenni, de néhány élelmiszerben és táplálékkiegészítőben is megtalálható. A mostani vizsgálatban részt vevő Wei Luan szerint a D-vitamin ugyan kulcsfontosságú szerepet játszik a csontrendszer egészségének megőrzésében, ám aktív, hormonhatást kifejtő formáját nem lehet adni várandós nőknek, mivel befolyásolhatja a fejlődő magzat csontvázát.

A szakember szerint a mostani eredmények lehetővé teszik a kutatók számára, hogy kiderítsék, pontosan mikor és milyen mennyiségben van szükségük kolekalciferolra – a D-vitamin terhes nők számára is biztonságos formájára – a várandós nőknek.