Konyha

Macaron Nap – több mint édes kísértés

Párizsban a macaronnapot 2005-ben tartották meg először, Jour du Macaron néven, New Yorkban egy évvel később az első Macaron Dayt.

Ezen a napon a legjobb cukrászdák bemutatták macaronjaikat, ingyenmacaront kínáltak a vendégeknek, az egész napos bevételt pedig felajánlották egy szervezetnek, amely valamilyen jótékonysági ügyet támogatott. New Yorkban ez már sokadik éve a City Harvest éhezés elleni szervezet, Párizsban tavaly a Vaincre la Mucoviscidose szervezet kapta a macaronokból befolyó összeg jelentős részét.

Fotó: Unsplash/Tatiana Lapina

Fotó: Unsplash/Tatiana Lapina

A Macaron Nap rendezvény a macaron ünnepe. Magyarországon 2012-ben rendezték meg először, akkor nagy meglepetésre több ezren gyűltek össze, hogy az ország legnevesebb cukrászdáinak macaronkínálatát megkóstolják. Ezután futótűzsebességgel terjedt el ez az édes kis desszert hazánkban. Idén tömegrendezvény helyett inkább macaront áruló helyszíneket, cukrászdákat mutatnak be a szervezők azoknak, akik esetleg még nem ismernék őket, illetve azoknak, akik nagyon is ismerik, de szeretnék ezt a napot macaronnal ünnepelni kedvenc helyükön, vagy akár új helyeket felfedezve – olvashatjuk a rendezvény honlapján.

Sokan gondolnánk, hogy a macaron francia édesség, ám valójában olasz gyökerekkel rendelkezik, s története egészen a 14. századi Velencéig nyúlik vissza, de természetesen a franciák fejlesztették később tökélyre és tették híressé. Városi legenda szerint elkészíteni elképesztően bonyolult művelet, s valóban, ez esetben nem hazudnak a pletykák: macaront készíteni már-már művészet, ám aki egyszer ráérez, s eltalálja a helyes arányokat, az onnantól kezdve biztosan rabja lesz, s nem fog tudni leállni.