Konyha

Büntetés az ételmaradékokra

A tányéron hagyott ételmaradék problémáját számos országban próbálják megoldani az all you can eat étteremláncok. Kínában, Dubaiban, Angliában, de még Magyarországon is található olyan étterem, ahol a vendégnek fizetnie kell a tányérján meghagyott maradék után – olvasható a NÉBIH Maradék nélkül oldalán.

Hazánkban egy japán étterem és szusibár számít fel felárat, a maradék étel mennyiségétől függően. Az étteremláncok ezzel is az ételhulladék megelőzésére sarkallják a fogyasztókat.

Németországban is számos ázsiai étterem díjazást vezetett be a befejezetlen étel után. Yuoki szusi- és grilléttermében, a Taste 120-ban a vendégeknek 2 órájuk van kipróbálni a különböző fogásokat. Ha az étkezés végén a tányéron maradék található, 1 eurót kell fizetnie a vendégnek. A kínai–mongol Himalája étteremben szintén pénzbüntetés lehetőségével élnek ilyen esetekben. A tányéron hagyott 100 gramm maradék után 2 eurót számláznak ki.

Fotó: Unsplash/ Dan Gold

Fotó: Unsplash/ Dan Gold

A megtermelt és előállított élelmiszer 30-40 százaléka végül a kukában végzi, ez Magyarországon naponta 100 kiló élelmiszert jelent, az EU-ban éves szinten összesen 100 millió tonna hulladékot. Ezek nagy része még fogyasztható lenne, mégis szemétként végzik. A kutatások szerint Németországban átlagosan 225 gramm ételhulladék kerül naponta a szemétbe háztartásonként. Az étteremláncok hozzájárulnak a pazarlás csökkenéséhez a fenti intézkedések bevezetésével, amelyekkel szerencsére a vendégek többsége könnyedén megbarátkozott. Nem ez az egyetlen módja az élelmiszer-hulladék megelőzésének, de mindenképpen hozzájárul ahhoz.