Siker

Bejelöljem-e az óvónénit?

A közösségi médiafelhasználók egészen végletes viselkedési formákat tudnak produkálni, de ma már sokszor egy átlagos profiltulajdonos is fogós kérdésekkel találkozik. Szülőként például egyáltalán nem egyértelmű, bejelöljük-e a gyerekünk pedagógusát, vagy sem.

Abban a korban vagyunk, amikor a közösségi médiahasználat alól kibújni már nem nagyon lehet, hiszen egyre kisebb az az korosztályos szegmens, akik nem rendelkeznek valamilyen profillal. Ha mással nem, hát facebook-profilja az aktív lakosság elsöprő többségének, de ma már a nyugdíjas korúak egyre nagyobb hányadának is van. Abban pedig talán mindannyian egyetértünk, hogy extrém kivételnek számítanak ma már azok a kisgyermekes szülők, akik nincsenek fent „fészen”. Merthogy ha máskor nem, hát a gyerek tűzkeresztségének idején (amikor az első profilját elkészíti) mindenképpen érdemes szülőként is regisztrálni. De visszatérve az eredeti elképzeléshez, valószínűleg a legtöbb szülő ma már fent van a közösségi oldalon. Ahogy azok a pedagógusok is, akikkel a gyerekeink révén nap, mint nap találkozunk. Egyszer pedig óhatatlanul felmerül a kérdés, miszerint: bejelöljük-e egymást a pedagógussal ismerősnek? Elvégre ismerősök vagyunk, nem? Erre a válasz habitustól függően egyértelműen lehet igen vagy nem, de néha azért mégsem ilyen egyértelmű.

Fotó: iStock.com/Halfpoint

Fotó: iStock.com/Halfpoint

Magánélet vs. munkahely

Személyiségünkből adódóan különbözőek vagyunk, ennél fogva eltérő módon élhetjük meg a közösségi oldalon való megjelenésünket is, és nincs ezzel másként egyetlen pedagógus sem:

  • vannak az abszolút privát szférát féltők, akik elsősorban családtagokkal és közeli barátokkal tartják a kapcsolatot
  • és vannak a gyűjtögetők, akik boldog-boldogtalant bejelölnek sokszor egyetlen találkozás vagy kézfogás után.

Amikor az ember gyereke huzamosabb időre egy közösség tagjává válik (lásd iskolába, óvodába megy), ha nem is azonnal de néhány hónap, félév után biztosan felmerül a kérdés: bejelölje-e a szülő a pedagógust, esetleg a szülőtársakat a közösségi oldalon?
Egyesek számára ez magától értetődő, mások sokáig vacillálnak a dolgon. Az előbb említettük, hogy mindenki más célból használja a közösségi oldalakat, azonban a pedagógus bejelölése előtt érdemes a következőket átgondolni:

  • milyen céllal és üzenettel szeretnénk az ismerősei lenni a pedagógusnak a közösségi oldalon?
  • milyen adatokat osztunk meg magunkról és a családunkról a múltban és a jövőben?
  • szeretnénk-e, hogy az általunk megosztott adatok, illetve a pedagógus által esetlegesen megosztott személyes információk „kicserélődjenek”?
  • tiszteletben tudjuk-e tartani a pedagógus magánszféráját?
Fotó: iStock.com/Halfpoint

Fotó: iStock.com/Halfpoint

Sokszor előfordul, hogy a szülő a hivatalos tájékoztatási formákat megkerülve a közösségi oldalon szeretne közölni valamit vagy tájékozódni a gyerekkel kapcsolatban. Ez helyzet- és pedagógusfüggő, de nem a legszerencsésebb közlési mód. Amennyiben van az intézménynek/csoportnak/osztálynak saját csoportja, amelynek tagjai a pedagógus és a szülők többsége, akkor a közösség egészét érintő információk megosztásának egyik hatékony módja lehet. De ne használjuk a facebook-ot személyes ügyeink hivatalos tájékoztatási formájának.
Ne feledjük, hogy a közösségi média kiterjedésével nagyon elvékonyodott a határ a magánélet és a nyilvánosság között. Nem tiltott és nem is ajánlott bejelölni a gyermekünk pedagógusát a közösségi oldalon akkor, ha nem vagyunk vele egyébként szorosabb ismertségi vagy baráti viszonyban. Ezt a döntést mindenki maga hozza meg, de a bejelölés előtt érdemes az említett szempontokat átgondolni a későbbi kellemetlenségek elkerülése érdekében.