Stílus

Népszerű és veszélytelen? – tények az orrplasztikáról

Van, aki szebb orrot szeretne, másoknak a légzési nehézségek miatt van szüksége erre a beavatkozásra. A plasztikai sebészetben szinte rutinműtétnek számít itthon és külföldön egyaránt.

Az interneten számtalan előtte-utána képet találhatunk és bár tudjuk, hogy veszélytelen beavatkozásról van szó, mégis sokan kételkednek. Úgy gondoltuk, ideje eloszlatni a kételyeket. „Az orrplasztika igen népszerű minden korosztályban – mint minden plasztikai műtét, ami nem az öregedéssel vagy a szülést követő változásokkal függ össze – mondja dr. Kárász Tamás plasztikai sebész. – A legnépszerűbb a 18–24 éves korosztályban, de nagyon sok középkorú páciens is jelentkezik orrműtétre, akik vagy fiatalkori álmukat valósítják meg, vagy összekapcsolják a műtétet valamilyen orrlégzés-javító műtéttel, mivel megfelelő szakember kezében orrplasztikával együtt az orrlégzés is javítható. Az általános véleményekkel szemben jó tudni, hogy orrplasztika végezhető 18 éves kor előtt is, korhatárt illetően az egyetlen szempont, hogy a páciens csontos növekedése teljesen befejezett legyen, ami lányoknál gyakran 14–16 éves korban már megtörténik. Amennyiben a páciens testmagassága és cipőmérete az utolsó 1 évben nem változott, a csontos növekedést befejezettnek tekinthetjük, és ezt követően biztonságosan elvégezhető az orrplasztika. Természetesen a szülők jogi közreműködésére szükség van, ha a páciens 18 év alatti.”

Fotó: iStock.com/VladimirFLoyd

Fotó: iStock.com/VladimirFLoyd

Biztonságos, de szakmailag nehéz

Tamás évek óta végez ilyen jellegű műtéteket, így pontosan tudja, hogy ilyen esetekben mire kell odafigyelni a páciensnek. A legfontosabb, hogy jó szakembert válasszunk. „Az orrplasztika a gyógyulás szempontjából egy nagyon biztonságos műtét és fájdalommentes folyamat. Mivel a legnehezebb plasztikai műtétként tartjuk számon szakmailag, kiemelten fontos, hogy megfelelő szakember, azaz orrspecialista végezze, mert így kerülhető el, hogy ismételt korrekciós műtétre kerüljön sor a nem megfelelő eredmény miatt, illetve hogy az orrlégzés károsodjon.”

Fotó: iStock.com/DragonImages

Fotó: iStock.com/DragonImages

Jelenleg is zajlik az innováció

Az orrplasztika területén nagyon nagy változás zajlik napjainkban – mondja Tamás. – Eddig a műtét azon részénél, ahol az orrcsontokat formáljuk, viszonylag durva eszközök (kalapács, véső) és módszerek számítottak rutinmegoldásnak. Ezek alkalmazásával csak kevésbé precíz és nagy szöveti roncsolással járó technikákat voltak képesek végezni a plasztikai sebészek. Jelenleg már rendelkezésünkre áll egy úgynevezett ultrasonicus vagy piezo elektromos készülék, amivel lehetőségünk van a csontokon a korábbinál sokkal precízebb, kisebb változtatásokra is és olyan dolgokat is el lehet vele érni, ami eddig nem volt lehetséges kalapácsos-vésős technikával. Sokkal kisebb lágyszöveti roncsolással jár a műtét, ezért gyorsabb a felépülés. Ez a technika nagyon újnak számít, a világon is csak nagyon kevés orrspecialista használja még rutinszerűen, de én már a fejlesztés kezdetétől nagy fantáziát láttam benne, és nagyjából egy éve rutinszerűen használom kiváló eredménnyel, és a páciensek is imádják.”