Te + Én

Mit tegyünk, ha mások önzőnek tartanak bennünket?

Előfordulhat, hogy nem vesszük észre, a viselkedésünkkel mégis elérjük, hogy a környezetünk önzőnek tart bennünket. A tagadás helyett ilyenkor jobb önmagunkba nézni, és végiggondolni, miért mondhatják ezt, és hogy mit tehetünk ellene – és miért ne akarnánk tenni?

Az önzés sokféleképpen megmutatkozhat, például elvárjuk, hogy mások hozzánk igazodjanak, a találkozók csak rólunk szólnak, nem érdeklődünk mások problémája, tervei iránt. Ezt sokszor észre sem vesszük, amíg valaki rá nem világít a viselkedésünkre – ha szerencsénk van, akad ilyen ember a barátaink között. Önmagában az önzés természetes dolog, de ahogy mindennek, ennek is van határa. Mi tehetünk, ha valaki önzőnek tart bennünket?

Fotó: Unsplash/ Alexis Brown

Fotó: Unsplash/ Alexis Brown

Hallgassuk meg a másikat!

Ahelyett, hogy tiltakoznánk, hallgassuk meg a másikat, hogy miért is tart bennünket önzőnek. Aztán a többi dolgát is hallgassuk meg, érdeklődjünk, támogassuk, adjunk tanácsot – bármi, amire éppen szüksége van, és fogadjuk el, hogy nem szólhat mindig minden rólunk. Mert ha ezt szeretnénk, előbb-utóbb azt vesszük észre, hogy nemigen hívnak bennünket (sehová).

Vizsgáljuk önmagunkat!

Gondoljuk végig, hogy mit tehettünk, ami miatt önzőnek gondolnak bennünket a többiek, vagy akár „csak” a partnerünk. Ne vonakodjunk elnézést kérni a viselkedésünk miatt, ha a megítélésünk szerint is van alapja a kijelentésnek, akkor igyekezzünk megváltoztatni a viselkedésünket. Esetleg magyarázzuk meg a másiknak, a többieknek, hogy miért viselkedtünk úgy, ahogy, akkor remélhetőleg megértik, de a későbbiekben érdemes odafigyelnünk a saját viselkedésünkre, hogy ne kövessük el később az önzés hibáját.