Egészség

Így pörgessük fel az anyagcserénket!

A sikeres diétához az egyik legfontosabb tényező, hogy felpörgessük az anyagcserénket. A megfelelően működő anyagcsere révén jutnak el a tápanyagok a különböző testi sejtekhez, és ennek segítségével távozik a nem kívánt salakanyag is. No és persze a fölösleges kilók.

Bármit is eszünk, azt a szervezetünknek fel kell dolgoznia, meg kell emésztenie. A hasznos tápanyagokat el kell juttatnia a megfelelő sejtekhez, a salakanyagot pedig minél gyorsabban el kell távolítani. Ez az anyagcsere folyamata, vagy más néven a metabolizmus.

Túl gyors vagy túl lassú?

A hangsúly ebben az esetben is a megfelelő működésen van: ha az anyagcserénk jól működik, felgyorsul, akkor a káros anyagok nem maradnak sok ideig a szervezetünkben, nem rakódnak le, hanem időben távoznak salakanyag formájában. Ezért fontos többek között a diéták alkalmával is a megfelelő anyagcsere. A túl gyors anyagcsere sem jó: ezek az emberek azok, akik alig tudnak felszedni néhány grammot is magukra. A túl lassú pedig (el)hízáshoz vezethet.

Fotó: iStock.com/a_namenko

Fotó: iStock.com/a_namenko

Pörgessük fel!

A megfelelő anyagcsere érdekében több dolgot is tehetünk, amelyek azon túl, hogy segítenek egészségesebbé válni, akár a fogyókúránkat is hatékonyabbá tehetik. Ilyen például a futás vagy bármely kardiomozgás. A szakemberek szerint egy 45 perces intenzív mozgás hatására közel 200 kalóriát égetünk el, vagyis ennyire felgyorsítja a szervezet anyagcseréjét.

Reggelizzünk!

A napi első étkezés nemcsak azért fontos, hogy teli hassal és energiával kezdjük a napunkat, hanem azért is, mert a reggeli kihagyása lelassíthatja az anyagcserénket, és hajlamosabbak lehetünk a hízásra. Természetesen az egészséges reggelikre gondolunk, amik elegendő tápanyaggal és energiával látnak el bennünket a munkához vagy a hobbink élvezetéhez. Ahogyan fontos a reggeli, úgy a többi étkezés is. Ha kihagyjuk bármelyiket, a szervezetünk a már bevitt táplálékból gazdálkodik, vagyis ha nem kap utánpótlást, elkezd tartalékolni. És van még egy titok: együnk egy-két falatot lefekvés előtt! Bár furcsának tűnhet, de nem viccelünk! Néhány egészséges falat nem hagyja, hogy az anyagcsere lelassuljon alvás közben, hanem éppen aktívan tarja azt.

Fotó: iStock.com/Dirima

Fotó: iStock.com/Dirima

Megfelelő étrend

A stresszmentes élet is hozzásegíthet a megfelelő anyagcseréhez, a feszültség és az idegesség ugyanis lassítja a folyamatot. No és a megfelelő táplálékok bevitele. De mit együnk? A teljes kiőrlésű gabonák, illetve az azokból készült ételek például gyorsítják az anyagcserét, ahogyan a Cayenne-bors is. A csípős ételektől ugyanis megnő a testünk belső hőmérséklete, ami az anyagcsere felgyorsulását eredményezi. Persze a túl sok csípős étel nem feltétlenül egészséges, de mértékkel érdemes beiktatni a táplálkozásunkba.

A sötét, étcsokoládék fogyasztása is ajánlott, és a fahéj és a gyömbér is jótékony hatással lehet az anyagcserénkre. Igyunk sok folyadékot, ha lehet, többnyire vizet, és együnk elegendő dió- és mogyorófélét. Válasszunk joghurtot, sovány fehér húsokat és zöld teát, sok zöldséget és gyümölcsöt. Kerüljük a „rossz” szénhidrátokat, a lisztes dolgokat, a kenyeret és az egészségtelen nasikat. Sétáljunk sokat és aludjunk eleget!