Te + Én

Ha mások az igények, tönkremehet a kapcsolat

A szeretetnyelv segít abban, hogy megismerjük saját magunk és a párunk igényeit. Segítségével megérthetjük egymást, számos kellemetlenségtől kímélhetjük meg magunkat, a párunkat és a kapcsolatunkat.

Az öt szeretetnyelvről már sokan hallottak. Mi is beszámoltunk arról, hogy ha ismerjük a másik igényeit, akkor a szeretetnyelvek segíthetnek abban, hogy a kapcsolatunk túlélje a távolság által okozott nehézségeket. Hiszen ha figyelmesek vagyunk, akkor pontosan tudjuk, hogy a párunknak mire van szüksége és messziről is érzékeltethetjük vele, hogy szeretjük és törődünk vele. De mi a helyzet akkor, ha ez a figyelem csak egyirányú? Gary Chapman valódi szakértője a témának, publikálta is műveit, és aki találkozott már a gondolataival, pontosan tudja, hogy mindegyik átültethető a gyakorlatba. Szerinte a szeretetet öt különböző módon fejezhetjük ki, attól függően, hogy a másiknak mire van igénye. Van, akinek az elismerő szavak számítanak, mások az együtt töltött időt értékelik. Akad, akinek az ajándékozás a fontos, másoknak a szívességek, de olyan emberek is vannak, akik számára a testi érintés az, ami nélkülözhetetlen.

Fotó: iStock.com/prostooleh

Fotó: iStock.com/prostooleh

Tudjuk, hogy mit akar a másik?

Egy kapcsolatban nagyon fontos, hogy ismerjük a párunkat és tudjuk, milyen módon kell vele tudatnunk az érzéseinket. „Amikor először hallottam erről az egészről azt hittem, hogy csak valamilyen ezoterikus baromság. Tudom, ezzel sok embert megbántok, de nem hiszek az ilyesmiben és azt hittem, hogy dr. Chapman esetében is erről van szó. Aztán a saját bőrömön tapasztaltam, mennyire igaz minden, amiről beszél – meséli Kinga. – Szerintem a jól működő kapcsolathoz egy dolog szükséges: hogy odafigyeljünk a másikra. Én minden kapcsolatomban rettentően törődő voltam. Pontosan tudtam, hogy mit akar a másik és igyekeztem a megfelelő módon kinyilvánítani az érzéseimet. Ha a másik fél erre kicsit sem képes, akkor az a kapcsolat azonnal halálra van ítélve. Előbb-utóbb minden lelkes férfi vagy nő megunja azt, ha a lelkesedés csupán egyirányú. Az is előfordul, hogy mindkét fél figyelmes, de teljesen mások az igények – akkor sem lehet sok jóra számítani. Számomra például a testi érintés az, ami nagyon fontos. Egy homlokpuszi, egy ölelés, egy kézfogás bármi – a lényeg, hogy összeérjünk. Ez különösen fontos, ha nyilvános helyen vagyunk, mert ez számomra azt jelenti, hogy a párom büszkén vállalja mindenki előtt, hogy engem szeret. Előbb-utóbb azonban problémát fog jelenteni, ha a két fél nem ugyanarra vágyik. Volt egy párom, aki jobban értékelte, ha apró ajándékokat kap, mert ő így érezte, hogy szeretem, nekem viszont ez nem tetszett és bevallom, ritkán jutott eszembe bármivel is meglepni. Ő pedig azt nem szerette, ha nyilvánosan megölelem, vagy megfogom a kezét. Számára ez már túl intim volt, és nem akart érintkezni semmilyen módon emberek előtt. Vége is lett, mert egyszerűen boldogtalanok voltunk egymás mellett.

Fotó: iStock.com/prostooleh

Fotó: iStock.com/prostooleh

Ha a vágyak elmennek egymás mellett

Elsőre talán abszurdnak tűnik Kinga története, pedig ha alaposabban átgondoljuk nagyon is logikus. Vannak olyan emberek, akik akkor érzik, hogy szeretjük őket, ha állandóan a rendelkezésükre állunk és segítünk, amikor csak tudunk. Mások Kingához hasonlóan az érintések által érzik, hogy szeretve vannak. A probléma forrása az, hogy az emberek számára nehezen elképzelhető, hogy mások másként élik meg a szerelmet és eltérő módon kell feléjük kifejezni az érzéseinket. Azt hisszük, hogy a másik is azt értékeli, amit mi, pedig ez nem így van. Ha túlzottan különböznek az igényeink, akkor sosem tehetjük egymást igazán boldoggá – hacsak nem teszünk erőfeszítéseket a másikért. Ne kényelmesedjünk bele abba, ami nekünk jó, próbáljuk meg megismerni és kielégíteni a másik vágyait is. Lehet, hogy mi azzal fejezzük ki a szerelmünket, hogy apró ajándékokkal lepjük el a másikat, de sose felejtsük el feltenni a kérdést: számára ez elég? Érzi ő, hogy szeretem?

A legfontosabb a nyílt kommunikáció. Nem probléma, ha nem vagyunk gondolatolvasók, hiszen senki sem az. De meg kell ismerni a másik igényeit. Tudnunk kell, hogy mi az ő szeretetnyelve, és ha valami olyasmire vágyik, amit mi képtelenek vagyunk teljesíteni, akkor jobb, ha elengedjük a kezét.