Stílus

Világot látni aprópénzből sem lehetetlen!

Kislányként azt volt az álmom, hogy számtalan országot bejárok, kultúrákat, embereket ismerek meg. Aztán felnőttem és rájöttem, hogy az álmaimnak a pénztárcám szab határt.

Persze vannak olyan szerencsések, akiknek a pénz nem számít, de sajnos ők vannak kisebbségben. Mi, a többség, nézegetjük a képeket és a videókat messzi és egzotikus helyekről és csak álmodozunk. Azonban nem árt, ha nyitva tartjuk a szemünket, és alaposan átgondoljuk a terveinket, ugyanis lehet, hogy olcsóbban megúszhatjuk a tervezett utat, mint gondolnánk.

Fotó: iStock.com/NataliaDeriabina

Fotó: iStock.com/NataliaDeriabina

Ha valóban olcsón szeretnénk utazni, az nem egyszerű, de nem is lehetetlen. Az egyetlen, viszont elég komoly feladat, hogy alaposan meg kell tervezni az egészet. Át kell gondolni, hová akarunk eljutni, mikor és hogyan.

A szállás

Akkor sem kell megijedni, ha a diákszállók árai is túl magasak a számunkra. Az egyik legjobb megoldás, ha befogadó családot keresünk. Ez azért is jó, mert testközelből tapasztalhatjuk meg a valódi kultúrát, könnyebben ismerkedhetünk helyiekkel, a nemzeti kosztot is megízlelhetjük és biztos, hogy az árak is sokkal barátiabbak lesznek, mint amire számítanánk. Abban az esetben, ha csak átmeneti szállásokat keresünk, ajánlatos fellapozni a Couchsurfing oldalát. Hogy mi a lényege? A nevében is benne van: kanapészörfölés. Persze így elég butuskán hangzik, de a lényege csupán annyi, hogy akik regisztrálnak erre a felületre, felajánlanak egy-két éjszakára egy kanapét vagy ágyat az átutazónak. Mit kell tennünk cserébe? Regisztráljuk magunkat is, és ha esetleg úgy alakul, akkor mi is biztosíthatunk szállást mások számára. Ez szó szerint ingyenes, csak egy kis rugalmasságra és némi szerencsére van szükségünk a sikerhez.

A repjegy

Szerencsére a lehetőségek ezen a téren is bővülnek. Az még hagyján, hogy a fapados járatok rendkívül kedvező árakat tudnak biztosítani, ha időben foglalunk, de akad számunkra más is. Léteznek olyan oldalak, amelyek kifejezetten arra szakosodtak, hogy figyeljék a kedvezményes árakat, lehetőségeket és megosztják a közösségi felületeiken. Sokszor elképesztő, hogy milyen kedvezményekre bukkannak. Ráadásul sok esetben a feltételek is szinte királyiak. Érdemes tehát utánajárni és felkutatni ezeket a lehetőségeket.

Fotó: iStock.com/ipopba

Fotó: iStock.com/ipopba

Az étkezés

Ezen spórolhatunk a legtöbbet. És ez alatt nem azt értjük, hogy éhen kell halnunk, vagy silány minőséget fogyasztanunk. Csupán leleményességre van szükségünk. Főzhetünk magunkra, elláthatjuk magunkat egy közeli kisboltból, ahol az árak is kedvezőbbek, mint egy étteremben. Ha családoknál sikerült szállást szerezni, akkor ezzel nem is lesz gond, hiszen a legtöbb esetben ők az étkezést is biztosítják. Ha esetleg nem, akkor megkérdezhetjük, hogy ők mit javasolnak. Kérhetjük, hogy mutassák meg nekünk a nemzeti ízeket, cserébe pedig mi is főzhetünk nekik valami magyarosat. Előzetesen a helyi éttermek kínálatait és árait is érdemes felmérni, hogy tudatosabban készülhessünk.

Az olcsóbb utazás tehát nem kivitelezhetetlen, a lényeg csupán annyi, hogy időben kezdjünk tervezni, és alaposan készüljünk fel a nagy útra. Mérjük fel a lehetőségeket, és válasszuk a számunkra legkedvezőbbet. Lehet, hogy macerásabbak lesznek az előkészületek, de legalább gondtalanul élvezhetjük a pihenést.